Cultura 20/03/2012

Un museu holandès descobreix una nova pintura de Vincent Van Gogh

El museu Kröller Müller exposa a partir d'avui 'Natura morta amb roselles i roses', després de confirmar-ne l'atribució després d'un any d'investigacions

Efe
1 min
'Natura morta amb roselles i roses', de Vincent Van GOgh

L'HaiaEls tècnics del museu Kröller Müller creien que 'Natura morta amb roselles i roses' era obra d'un artista anònim, però després d'un any d'investigacions han descobert que és obra de Vincent Van Gogh. La clau per l'atribució la van donar els torsos nus de dos lluitadors que van descobrir sota la pintura gràcies als raigs X amb què van estudiar l'obra. Van Gogh va deixar constància en una de les seves cartes al seu germà Theo que havia pintat aquests lluitadors pels volts de 1886, durant un curs a l'acadèmia d'art d'Anvers."He pintat una tela molt gran amb dos torsos nus, dos lluitadors", va escriure l'artista. Les dimensions de l'obra (1 metre x 80 centímetres), poc habituals en l'obra de l'autor dels Gira-sols havien fet dubtar els especialistes, que ja sospitaven que 'Natura morta amb roselles i roses' podia ser una obra de l'artista. Per a un estudi acadèmic, però, aquestes mides són habituals.

El fet que Van Gogh pintés les flors damunt els lluitadors podria explicar, també, que aquesta natura morta sigui molt més esponerosa que d'altres que va pintar, fet que també va fer pensar que no era una obra seva. Els investigadors pensen que l'artista va pintar les flors de la base del quadre per tapar els torsos que hi havia a la part baixa.

El nou Van Gogh, que el museu va adquirir el 1974, es pot contemplar a partir d'avui al Kröller Müller juntament amb altres obres de l'artista com 'Els menjadors de patates' i dues natures: 'Roses i peònies' i "Flors en un gerro blau'.

stats