FESTA MAJOR DE BARCELONA
Cultura 20/09/2012

La música de la Mercè ocupa els carrers de la ciutat

El festival BAM i els escenaris de Mercè Música concentren la majoria de l'oferta musical nocturna de la festa major de Barcelona. Tot plegat, més de vuitanta concerts gratuïts i a l'aire lliure.

Xavier Cervantes
4 min
ESPECTACLE MULTIMÈDIA A LA SAGRADA FAMÍLIA
 L'empresa canadenca Moment Factory, especialitzada en instal·lacions multimèdia, homenatja Gaudí amb un espectacle visual de 15 minuts que es projectarà a la Sagrada Família de divendres a diumenge a les 21, les 22, les 23 i les 24 hores.

BARCELONA.Jordi Turtós, programador dels escenaris de Mercè Música, és conscient del tarannà festiu del que té entre mans. "Programem la festa major de Barcelona", explica. Això significa confeccionar una graella de concerts que engresquin el públic. "Que siguin actuacions gratuïtes no vol dir que la qualitat hagi de minvar", diu Turtós, que també confia en la curiositat d'un públic barceloní que "s'interessa per la qualitat", independentment de l'estil musical.

Carlos Carbonell, director artístic del festival Barcelona Acció Musical (BAM), té més marge de maniobra: pot dedicar els voltants del Macba a una mena de "minifestival" amb propostes alternatives i programar al Fòrum "bandes com Mishima, que han crescut més enllà de l'àmbit alternatiu".

Plaça CatalunyaConcerts especials de La Carrau, Pau Riba i Oriol Tramvia

Tres nits, tres aniversaris. Divendres els terrassencs La Carrau celebren 15 anys de folk i música tradicional. Ho faran compartint escenari amb el grup quebequès Le Vent du Nord. D'altra banda, fa 41 anys de la publicació de Jo, la donya i el gripau , el disc que Pau Riba recrearà diumenge a mitjanit, just després de l'actuació d'Oriol Tramvia, que interpretarà el disc 60 Oriols .

Plaça Sant JaumeEl projecte de pop i jazz de Miqui Puig i el retorn de Los Amaya

Lloc de pas més que de trobada, enguany la plaça Sant Jaume vol capgirar la situació amb dos concerts especials. Dissabte Miqui Puig i l'Original Jazz Orquestra del Taller de Músics revisaran plegats cançons de Sisa, Gato Pérez i Antònia Font, entre d'altres. Diumenge la cita serà amb Los Amaya, el llegendari duo rumber, que està preparant un disc amb estrelles convidades.

Avinguda de la CatedralRitmes del món i la Cobla Sant Jordi amb Roger Mas

L'escenari recupera la disposició davant les escales de la catedral i manté el compromís amb les músiques del món. Divendres hi actuaran el kurd Gani Mirzo i l'Orquestra Àrab de Barcelona. Dissabte hi sonarà el jazz flamenc de Jorge Pardo i l'atrevida aventura de Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona. I diumenge, el vocalista de l'Azerbaidjan Gochag Askarov amb el Mugham Ensemble i la tunisiana Emel Mathlouthi, la cantant de Kelmti horra [ La meva paraula és lliure ], una cançó que va esdevenir l'himne de la revolta a Tunísia.

Places dels Àngels i de Joan CorominesTerritori BAM: de Mates Mates i Joan Colomo a Los Punsetes

Els dos escenaris dels voltants del Macba concentraran la majoria dels concerts del BAM, que torna a funcionar com a aparador de la collita de pop independent català i espanyol de l'any. Seran sis concerts cada nit, de divendres a diumenge, amb grups i artistes com ara Joan Colomo, Mates Mates, L'Hereu Escampa, Isaac Ulam, Betunizer, Hola a Todo el Mundo, Bigott, Los Punsetes, La Estrella de David i Lidia Damunt. La presència nord-america és petita però ben triada: la psicodèlia arty del grup de Brooklyn Black Dice i el cantautor de San Francisco Sonny Smith.

Plaça ReialMés BAM: 20 anys del Garatge Club, rock i hip-hop incendiari

El BAM se suma divendres a les celebracions del 20è aniversari del naixement del desaparegut Garatge Club del Poblenou. L'homenatge, a la plaça Reial, comptarà amb les actuacions de '77, The Dream Syndicate -que intrepretaran l'àlbum The days of wine and roses (1982)- i Howlin' Rain. Dissabte hi predominarà el hip-hop, amb Chacho Brodas, THEESatisfaction i Filastine. Aquest últim és un productor de Los Angeles instal·lat a Barcelona que canalitza l'activisme polític mitjançant una piconadora sonora. Diumenge, el pop electrònic de Woodkid (col·laborador de Lana del Rey), el folk de Maria Rodés i el pop experimental de Seward.

FòrumMishima, Txarango i l'electrònica del festival canadenc Mutek

L'any passat l'Ajuntament va calcular que fins a 80.000 persones van passar pel Fòrum, on conflueixen les programacions del Mercè Música i del BAM. És l'espai més multitudinari de la Mercè després de l'avinguda Maria Cristina. Per mantenir una assistència similar, els programadors confien en el pop i els ritmes mestissos: Mishima, Vetusta Morla, Maika Makovski i Very Pomelo, divendres, i Txarango, Che Sudaka, El Puchero del Hortelano i Rapsusklei, dissabte. Els dos dies funcionarà l'ElectroBAM, un escenari que divendres acollirà les actuacions de Poirier, Ikonika i Headbirds, tres propostes del festival canadenc Mutek. Dissabte l'electrònica tindrà un toc festiu amb Meneo (i la seva Game Boy), Kap Bambino i The Toxic Avenger. Diumenge el Fòrum només l'ocuparà l'escenari de Ràdio Flaixbac, amb un cartell encapçalat pels Catarres.

Antiga Fàbrica Estrella Damm

Dissabte de pop-rock amb La Iaia, Love of Lesbian i The Kooks

El tradicional concert a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm començarà dissabte a 19 h amb els osonencs La Iaia, que continuen creixent en directe a mesura que avança la gira del disc Les ratlles del banyador . En el cartell coincideixen amb Love of Lesbian, uns altres que no han deixat de tocar des que van publicar La noche eterna. Los días no vividos . Tancaran la nit els britànics The Kooks, amb el repte de mantenir el públic de Love of Lesbian.

Avinguda de Maria CristinaMarlango i Lax'n'Busto i Juan Magan a l'avinguda de les ràdios

L'avinguda de Maria Cristina aplega els concerts programats per la Cadena Dial, 40 Principales & Hard Rock Café, Cadena 100 i Europa FM. La combinació és necessàriament diversa. Divendres hi actuaran la canària Rosana, els madrilenys Dover i el barceloní Macaco. Dissabte, Marlango i Revólver. I diumenge, Pastora, Lexus, Lax'n'Busto, La Porta dels Somnis i el badaloní Juan Magan, el rei de l'electro llatí.

stats