CULTU(VI)RAL

El ‘reggaeton’, la música de l’alcaldia

Una genialitat o una cançó al límit de la vergonya aliena? La pregunta surt del portal de música electrònica Beatburger, arran d’ Ada is in da house, el reggaeton que suposadament han publicat uns seguidors de l’alcaldessa de Barcelona en l’inici de campanya per a la seva reelecció. No és la primera incursió musical de Colau, que va posar veu a El run run, una rumba apareguda, com ara, abans dels anteriors comicis. Tant si són col·laboradors del partit de l’alcaldessa com seguidors anònims, els responsables del clip, que s’ha fet viral a YouTube, han escollit un gènere, el reggaeton, que suma un pas més en el seu camí per desestigmatitzar-se: fa uns anys hauria estat impensable associar bona imatge amb aquesta música.

Acusat amb vehemència de ser un gènere masclista, violent i adulador dels pitjors i més egoistes valors del capitalisme, el reggaeton -més ben dit, els seus artistes i seguidors- ha fet bé de repetir, una vegada i una altra, que les males pràctiques són cosa de persones i no de gèneres musicals. I tenen raó, però quan estàs tan al centre de la diana, qualsevol pas en fals suma tones d’arguments als teus enemics. És el cas de la desafortunada defensa que va fer J Balvin de Chris Brown, acusat d’apallissar recurrentment les seves ex-xicotes, entre elles Rihanna. El de Medellín, renovador del gènere i cap de cartell del pròxim Primavera Sound, va haver de demanar disculpes després de dir que Brown era una “llegenda de l’entreteniment”, però el mal ja està fet.

Qui realment ha ajudat a trencar tòpics és Bad Bunny, l’altra gran figura internacional reggaetonera. El porto-riqueny ha penjat un vídeo divertidíssim aquesta setmana a Twitter en què recomana, tant a homes com a dones, no fer cas del cànon estètic de la depilació genital. Més Bunnys, menys Balvins, que aquesta és la nova música de l’alcaldia.

Més continguts de