Música

El món de la música demana salvar les actuacions en directe

Reclamen un pla de xoc a les administracions per pal·liar els efectes de la crisi al sector

El sector de la música de Catalunya ha fet un front comú per reclamar que se salvin les actuacions musicals en directe. Coincidint amb el Dia Mundial de la Música i davant la crisi "sense precedents" provocada pel coronavirus, el sector ha demanat a les administracions que mantinguin les programacions culturals, les festes majors i altres activitats amb música en directe, segons recull l'agència Efe.

2020 pot ser un any perdut per a la cultura

Les principals associacions del sector han publicat una moció que faran arribar a les administracions que demana que mantinguin els seus pressupostos per contractar música en directe. El text "urgeix a actuar" i recorda que el sector cultural català aporta el 5,68% del PIB, dona feina al 4% de la població assalariada i només compta amb el 2% del pressupost ordinari del conjunt d'administracions catalanes. També argumenta que la despesa per habitant anual a Catalunya en cultura és de 30 euros, mentre que a Portugal és de 158, a Itàlia de 233 i a França de 476 euros.

"Els artistes han regalat el seu art"

"Al llarg del confinament, els artistes han sortit als balcons a regalar el seu art i han ofert concerts, representacions i exhibicions gratuïtes mitjançant les xarxes pujant gratuïtament tot tipus de contingut, amb l'única finalitat de fer més fàcil aquesta difícil situació en la resta de persones", han subratllat fonts del sector. També al·leguen que hi ha molts dels seus treballadors que no són susceptibles de rebre les ajudes destinades al sector.

Els músics de carrer alerten sobre la situació d'emergència

Per tot això, demanen, entre altres coses, el manteniment de les partides pressupostàries de les administracions públiques destinades a cultura, com també el manteniment de les programacions culturals i dels contractes subscrits. A més, exigeixen que es constitueixin taules per a l'emergència cultural" i s'impulsin plans de xoc per al sector cultural", a part de desbloquejar la negociació de l'Estatut de l'Artista.

El text està signat per l'Associació de Representants de Catalunya, l'Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica, l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya, l'Associació de Músics de Tarragona, l'Associació Professional de Músics de Catalunya, la Societat de Blues de Barcelona, l'Acadèmia Catalana de la Música, la plataforma Cultura en Lluita i el sindicat CCOO.