Festivals de Música

El Festival Music Midtown d'Atlanta, cancel·lat perquè prohibia portar armes

Hi havia amenaces de demandes contra el festival perquè la legislació de Geòrgia permet portar armes als espais públics

2 min
Music Midtown Atlanta Festival l'any 2018

BarcelonaEl Festival Music Midtown d'Atlanta no volia armes als seus concerts perquè així ho requerien la majoria dels artistes que hi havien d'actuar. Per això, a la seva pàgina web, s'hi llegeix: "Les armes o els explosius de qualsevol tipus estan prohibits". I això li ha costat un alt preu: s'ha hagut de cancel·lar. Ahir dilluns, Live Nation anunciava que el festival s'ha cancel·lat, però no n'especificava els motius: "Degut a circumstàncies que no estan sota el nostre control, Music Midtown no tindrà lloc aquest any. Esperem poder-nos reunir al setembre i poder tornar a gaudir del festival ben aviat". El festival havia de tenir lloc aquest setembre amb Jack White, Future, My Chemical Romance i Fall Out Boy com a caps de cartell. S'esperava l'assistència de 50.000 persones.

La legislació sobre armes que hi ha a l'estat de Geòrgia, segons explica Rolling Stone, té la culpa que no se celebri el festival. Els concerts s'havien de fer al Parc de Piedmont, a la ciutat d'Atlanta, i els parcs són un dels espais públics on es poden portar armes. El festival s'arriscava a anar judici. L'advocat Phillip Evans és un ferm defensor del dret a tenir i a portar armes. Al maig va perdre un judici contra el Jardí Botànic d'Atlanta, perquè aquest prohibia l'entrada d'armes. Evans ho havia intentat també el 2014, quan una nova llei d'aquest estat nord-americà, coneguda com la de pistoles a tot arreu, permetia l'ús d'armes a molts llocs públics. En el cas del Jardí Botànic, l'advocat va perdre perquè la propietat és de l'Ajuntament d'Atlanta.

Evans, que va escriure diferents cartes queixant-se de la decisió de prohibir armes al festival, va dir que en el cas del festival tenia moltes més possibilitats de guanyar un judici. L'advocat va declarar a l'Atlanta Journal Constitution que els negocis o les institucions podien prohibir les armes en espais públics si n'eren els propietaris o en tenien el dret d'ús a llarg termini. Però que aquest no era el cas de Live Nation, perquè era un acord que tan sols li permetia fer ús del parc durant un curt període de temps.

La cancel·lació del festival comportarà pèrdues econòmiques per a la ciutat d'Atlanta, com denunciava la candidata demòcrata a governar l'estat de Geòrgia.

Els Estats Units han viscut diverses tragèdies per culpa del descontrol en l'ús d'armes. Al maig, l'assassinat de 19 infants i dos adults en una escola de primària de Texas, uns dies després de l'atemptat racista en un supermercat de Buffalo, a Nova York, va tornar a encendre el debat sobre la necessitat de controlar la venda d'armes als Estats Units. La violència armada i els tirotejos a les escoles són problemes recurrents en aquest país, on des del 2017 les ferides per arma s'han convertit en la principal causa de mort dels nord-americans de menys de 24 anys, per davant dels accidents de trànsit. Cada dia moren al país 12 criatures per arma de foc i 32 resulten ferides, unes xifres que inclouen les morts accidentals (en molts casos nens que troben una arma a casa) i els suïcidis entre els adolescents. Els atacs armats a les escoles són la cara més visible de com els més petits es converteixen en víctimes del descontrol de les armes als Estats Units.

stats