IL·LUSTRACIÓ
Cultura 19/04/2012

Els ninots de la Pilarín s'animen a l'iPad

Una nova aplicació per a tablets actualitza la Història de Catalunya que Oriol Vergés i Pilarín Bayés van publicar als 70. Una exposició al Palau Robert repassa els 50 anys de carrera de la ninotaire vigatana.

Laura Serra
2 min
Pilarín jugant amb l'aplicació de l'iPad en el muntatge de l'exposició a Barcelona.

BARCELONA."Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí", exclama el president Josep Tarradellas amb la veu d'Òscar Dalmau. És la versió revisada, ampliada i digital de la mítica Història de Catalunya que Oriol Vergés i Pilarín Bayés van publicar l'any 1973. Amb el dictador encara viu, els dos autors van anar amb peus de plom per superar les tisores de la censura. "Només dèiem que la Guerra Civil va ser molt dolorosa", recorda la dibuixant. I tot i la bomba que va incendiar l'endemà mateix l'editorial de Martin Casanovas -"Com que era un editor molt competent, ja n'havia tret tots els llibres"- es van distribuir i van ser un èxit continuat durant dècades.

Estrella Polar ha publicat la nova edició en paper d' Història de Catalunya -i també de la bessona Música de Catalunya - però, a més, n'ha sortit l'aplicació per a tablets , per a iPad i Android. N'hi ha un tast gratuït, i l'obra completa, que està disponible en català, castellà i anglès, val 0,79 euros. El llibre és una extensa lliçó: arrenca a la Prehistòria i arriba al 2010. L'aplicació permet als joves jugar amb les escenes clau de la història de Catalunya i els seus personatges: es pot fer pondre el sol a les coves dels ibers, fer cantar els animalons i moure vaixells romans, dibuixar les quatre barres a l'escut de Guifré el Pilós, muntar un puzle amb la Sagrada Família i escriure a les pancartes de les manifestacions.

Els capítols que s'hi han anat afegint amb les noves edicions -en què Franco ja se'l pot qualificar de dictador cruel - descriuen bé la República i el franquisme, la primera manifestació del 1977, la restitució de les institucions democràtiques -tot i que "queda pendent la consecució de la vertadera llibertat", hi diu- i fins a la manifestació independentista del 10-J.

Una cursa de fons

Amb motiu dels 50 anys de carrera de la Pilarín, el Palau Robert de Barcelona inaugura avui una mostra en què es repassen, a través d'onze personatges dels seus contes més populars, onze aspectes transversals de la seva obra: bellesa, coneixement, diversió, convivència, generositat, etc. A més de la seva obra (hi ha 700 portades i desenes d'originals), s'hi inclouen objectes personals (l'agenda, el passaport, les participacions del seu casament, llapis i aquarel·les) i tres quadres fets per a l'ocasió. Representen el passat, el present i el futur. "En la postguerra ens sentíem perdedors. En aquella societat espatllada van sobresortir dos valors: una religió progressista i la catalanitat", explica l'autora. En el present "s'ha aconseguit justícia, benestar i més llibertat, però ha aparegut el dimoni del materialisme i la crisi". El futur el pinta i el desitja "més ben repartit".

stats