Dansa
Cultura 25/08/2020

Les Nits d'Estiu Virtuals es tanquen amb una dansa aèria al CaixaForum

El ballet eteri de 'Finale' es podrà veure dimecres a través de l'Àgora Digital del CaixaForum

Valèria Gaillard
3 min
Les Nits d'Estiu Virtuals es clouen amb una dansa aèria al CaixaForum

BarcelonaEl festival Les Nits d'Estiu Virtuals de la Fundació La Caixa, que durant els dimecres de juliol i agost ha proposat espectacles en línia de música i arts escèniques, es clou aquest dimecres amb l’espectacle Finale. Es tracta d'una proposta sorprenent de dansa vertical que es podrà veure en format audiovisual d’alta qualitat a través de l’Àgora Digital del CaixaForum a les 20 h. A causa de les restriccions pel covid-19, el ball, de 18 minuts, es va gravar al juliol sense públic a la torre del CaixaForum que dona al carrer de Mèxic de Barcelona.

Ideat per la companyia Delrevés, Finale descontextualitza la dansa clàssica situant-la en un territori diferent: un espai escènic vertical. En aquest cas és la façana de totxana del CaixaForum de Barcelona. L’espectacle combina el llenguatge audiovisual i digital amb la dansa en un recorregut pels grans títols del repertori com ara El llac dels cignes, Giselle i El Trencanous. A Finale, la gravetat ja no se situa a terra, sinó que és una gravetat lateral il·lusòria: la de la paret per on les ballarines avancen gràcies a un complex sistema arquitectònic de cables i arnesos. Saioa Fernández i Sheila Ferrer, directores i intèrprets, evolucionen verticalment amb música de Johann Strauss, Saint-Saëns i Txaikovski. "Hem triat les peces clàssiques amb què hem crescut i les hem volgut fusionar per crear una dansa vertical, que és una disciplina molt nova", explica Saioa Fernández. "Tenim moltes limitacions a nivell físic pels cables, i per exemple no podem fer piruetes, però en canvi altres moviments del ballet, com els salts, els potencia. L'objectiu és unir la delicadesa de la dansa i la part més aèria", prossegueix. Això sí, aquí les ballarines no pateixen per les doloroses sabatilles de punta. "No és el mateix treball que a terra i aquí hem hagut d'adaptar les soles perquè puguin trepitjar les façanes de pedra i totxana", diu Fernández, que admet que no es posava les puntes des dels 16 anys.

Delrevés és una companyia fundada a Barcelona l’any 2007. Tot i partir de disciplines diferents dins les arts escèniques, els dos directors –Eduardo Torres i Saioa Fernández– fan dialogar llenguatges artístics com la dansa contemporània, les arts digitals, el teatre i, sobretot, la dansa vertical. Finale, que ha rebut el premi Best Performance Award de la fira de teatre Umore Azoka, és la seva cinquena producció i es va estrenar l'any passat a Tàrrega. Està previst que el presentin en la Quinzena Metropolitana de Dansa de l'Hospitalet a l'octubre, així com al Festival al Carrer de Viladecans també a l'octubre, i després viatjaran a Tenerife i Oviedo.

Fernández explica que el confinament ha sigut "dur" per a la companyia: "Hem perdut més de la meitat de la gira que teníem tancada fins al febrer amb dates als Estats Units, la República Txeca, Itàlia... però en principi totes es posposen". De moment ja estan preparant una nova producció que volen estrenar l'any vinent. "Està en procés de creació però ens agradaria passar a un format més gran i comptar amb més intèrprets, tres o quatre", avança Fernández. Tot i que no vol anunciar la temàtica, sí que la nova producció seguirà en la mateixa línia de dansa vertical que volen desenvolupar: "Ens sentim més propers a la dansa, clàssica, contemporània, que no a l'acrobàcia".

stats