TEATRE
Cultura 12/03/2012

'Som una noció', la història de Catalunya en clau Monty Python

Jordi Purtí dirigeix una comèdia musical que repassa en clau autoparòdica i satírica des de Guifré el Pilós a la mort de Franco

Laura Serra
1 min
'Som una noció'

BARCELONA'Som una nació', que s'estrena divendres al Club Capitol, repassa els moments més destacats de la història de Catalunya en clau autoparòdica. Des de l'origen de les quatre barres fins a la mort de Franco i l'inici de la democràcia, els passatges claus de l'últim mil·leni hi són presents, però manipulats: a la guerra de 1714 hi lluiten la princeia Laia i Rafel Skywalker Casanova contra Darth Vader Felip V; els Almogàvers apareixen en un viatge de creuer; i hi ha algun espanyol que s'escapa amb els calés de la caixa.

En 10 esquetxos, que podrien recordar a Monty Python, l'Escurçó Negre, Joglars o el Tricicle, "posem situacions còmiques actuals en moments de la història", explica l'autor i actor Òscar Orbezo. Jordi Purtí ('Operetta') dirigeix el muntatge, on el vessant musical té un pes específic important, tant com a transició entre els actes com per fer de banda sonora. Tots els sons tradicionals catalans (de gralla, tible, tenora, flabiol), saxo, trombó i teclats són els instruments que capgiren temes de la tradició popular i universal. Dos músics-monjos i dos actors interpreten aquest "divertimento molt d'avui, molt actual, perquè hi ha les balances fiscals i les negociacions amb Madrid", diu Purtí.

Toni Albadalejo, de la productora Anexa, defensa que "és com veure el telenotícies, però amb un altre vestuari. Jaume I seria un indignat! En 1.000 anys no ha canviat res. Bé, sí, el vestuari", afirma.

stats