POLÍTICA CULTURAL
Cultura 11/05/2011

El govern nomena director del CoNCA un càrrec de Mascarell

Norbert Tomàs, fins ara director general de Cooperació Cultural, substitueix Pep Montes com a director del CoNCA. El sector cultural lamenta "la tradició" de nomenar persones vinculades a partits.

Sílvia Marimon / Laura Serra
2 min
Francesc Guardans, Artur Mas i Ferran Mascarell als Premis Nacionals de Cultura

Barcelona.La notícia va saltar ahir al matí via Twitter. El fins ahir director del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), Pep Montes, escrivia: "El secretari general de Cultura m'acaba de comunicar el meu cessament com a director del CoNCA, segons ha acordat aquest matí el Govern". Minuts després el departament de premsa del CoNCA emetia un comunicat en el qual anunciava que Montes havia estat substituït per Norbert Tomàs, actual director general de Cooperació Cultural de la Generalitat i militant de CiU. Amb el canvi de direcció, segons la conselleria de Cultura, es volen "enfortir les relacions" entre el departament que dirigeix Ferran Mascarell i el CoNCA. Tomàs deixarà el càrrec a la conselleria i, de moment, és una incògnita qui el rellevarà. El nou director del CoNCA ha estat president de l'Associació de Fotògrafs Professionals d'Espanya i membre de la Plataforma per la Creació del Consell de les Arts de Catalunya.

El CoNCA es va constituir el març del 2009 per "renovar les polítiques culturals, i millorar, ampliar i estabilitzar el suport a la creació, amb el convenciment que les polítiques de foment i expansió de la cultura s'han de mantenir al marge dels canvis de govern". Però la independència sempre és complicada. I el CoNCA ja va néixer coix. Segons la llei 6/2008 és el Govern qui nomena la direcció del CoNCA.

La notícia ha "inquietat" el sector cultural. El president de l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya (AAVC), Florenci Guntín, ha lamentat "la tradició de nomenar persones vinculades als partits; és una mala notícia, la direcció del CoNCA no l'hauria d'ocupar un càrrec de confiança sinó un gestor que hagi demostrat una alta competència i experiència, amb empatia amb els artistes".

El director del CoNCA és el màxim responsable de la tresoreria del Consell. És qui decideix la política de personal, qui acomiada, contracta i executa les directrius i les polítiques decidides pel Consell. El CoNCA ha volgut treure ferro al canvi de direcció. Al capdavall, qui aprova l'avantprojecte de pressupost, els programes anuals d'actuació, d'inversions i de finançament és el plenari. I segons la llei, no poden ser elegits membres del plenari les persones que faci menys de dos anys que hagin estat alts càrrecs de l'administració o membres electes.

El cert, però, és que aquest organisme ha estat qüestionat les últimes setmanes. El 27 d'abril, el president del CoNCA, Francesc Guardans, va demanar durant la seva compareixença al Parlament "respecte i temps" per consolidar el CoNCA. Aquell dia el grup parlamentari de CiU va deixar prou clar que no estava gaire d'acord amb el fet que aquest ens tingués poder per atorgar subvencions. En opinió de la diputada de CiU, Àngels Ponsa, el CoNCA s'hauria de convertir en un "consell de savis que proposés subvencions i en fes una avaluació". De moment, ni tan sols s'ha tancat el contracte-programa que ha de regir les seves relacions amb Cultura. En un acte organitzat per l'Ateneu el 17 de març, Mascarell va expressar una certa decepció pel que fa a l'òrgan que presideix Guardans: "El CoNCa era la gran esperança però no ha resolt aquest problema [dibuixar la Catalunya del futur]". A més, va afegir, aquest ens "va néixer una mica ambigu".

stats