Cultura 17/08/2012

Un museu nord-americà troba un Picasso oblidat i el Regne Unit retén una altra obra de l'artista

Un error de catalogació fa que l'obra 'Dona asseguda amb barret vermell' no fos atribuïda a l'artista el 1963. Les autoritats britàniques busquen diners per adquirir 'Nen amb colom'

Efe
2 min

Washington / LondresEl museu d'Evansville, a Indiana, ha tret a la llum 'Dona asseguda amb barret vermell', una obra de Picasso que va rebre com a donació el 1963. Un error en la catalogació va fer que romangués oblidada als magatzems de la institució. La troballa s'ha produït en el curs de les investigacions que la casa de subhastes Guernsey's de Nueva York, que la traurà a la venda pròximament, estava duent a terme sobres les obres de Picasso fetes amb la tècnica coneguda com 'gemmail', una variant del vitrall.

Picasso va fer una cinquantena d'obres amb vidre. La tènica que va emprar consisteix en la unió de diverses capes de vidre acolorit amb esmalt i, després, treballades amb foc. La casa de subhastes va contactar amb el museu per informar-se sobre la donació que el col·leccionista Raymond Loewy els havia fet i van descobrir l'obra als magatzems. Fins ara, ningú s'havia fixat en la signatura de Picasso.

El museu ha decidit vendre-la arran de les dificultats econòmiques en què es troba i perquè no pot fer front a les despeses que comportarien les mesures de seguretat necessàries per exposar la peça. La institució, que té cinc obre sobre paper de l'artista malagueny, desconeix el valor de 'Dona asseguda amb barret vermell' i a què destinarà els diners que obtingui amb la subhasta. John Streetman, el director executiu del museu, ha descrit l'obra com "extraordinària", i ha assegurat que la decisió de vendre 'Dona asseguda amb barret vermell' és difícil, però prudent.

El Regne Unit busca diners per quedar-se 'Nen amb colom'

El govern britànic ha impedit la sortida del país de 'Nen amb colom', una de les obres més icòniques de l'època blava de Picasso, perquè intenta recaptar els diners necessaris per comprar-la. El març passat els propietaris del quadre, uns aristòcrates gal·lesos, la van posar a la venda per prop de 63,5 milions d'euros. La decisió sobre l'exportació de l'obra es podria endarrerir fins al 16 de desembre o, fins i tot, fins al 16 de juliol del 2013 si es confirma que hi ha una intenció seriosa d'adquirir la pintura.

La decisió de les autoritats britàniques obeeix a una recomanació d'un comitè parlamentari especialitzat en l'exportació d'obres d'art i objectes d'interès cultural. Els propietaris de la pintura van informar, el març passat, l'Arts Council de la seva intenció de vendre l'obra.

'Nen amb colom' és una pintura molt estimada al Regne Unit perquè durant molts anys va estar dipositada a la National Gallery de Londres, d'on va sortir el 2010.

stats