Cultura 09/04/2012

La nord-americana Roslyn canta en català

El productor sabadellenc Jordi Guillem és al darrere del disc de Roslyn Què se n'ha fet, d'aquelles cançons... La cantant nord-americana interpreta en català versions de clàssics del folk anglosaxó.

X.c.
2 min

BARCELONA.Temps era temps que el Grup de Folk va adaptar al català una colla de peces del cançoner nord-americà. Tot d'una, una generació sencera va aprendre a cantar Escolta-ho en el vent , La vall del riu vermell i Puff, el drac màgic . Més de quaranta anys després, aquelles cançons tornen a emprendre un viatge lingüístic, si més no sorprenent. Roslyn, una cantant nascuda a l'estat de Louisiana, interpreta en català bona part d'aquelles mateixes peces al disc Què se n'ha fet, d'aquelles cançons... , enregistrat a Houston amb músics nord-americans i publicat per Exit Music.

El responsable d'aquest projecte és Jordi Guillem, productor i guitarrista de 33 anys amb una llarga trajectòria professional, que va començar quan encara era un adolescent. Guillem, que va fer de compositor i productor per a segells com Vale Music i Blanco y Negro, va marxar als Estats Units el 2004. "Durant set anys he estat treballant en diferents discos, sobretot per a Universal Music Latin", explica Guillem. "Feia de tot, des de country fins a música mexicana i dance , i abans de l'estiu passat vaig pensar a preparar alguna cosa en català -diu-. Tenia ganes de fer un disc temàtic que fos un recull de cançons que havien anat desapareixent i que jo havia sentit a casa quan era petit i després a l'esplai".

De seguida va pensar en Roslyn Smith, una cantant que havia conegut a Catalunya i amb qui havia col·laborat als Estats Units. "Sabia que a ella li agradava el català, i de tant en tant deixava anar Paraules d'amor , de Serrat", diu Guillem. La veu de Roslyn evidencia una formació en cors d'església, però el productor no ha volgut conduir les versions cap al soul o el rhythm'n'blues . "La meva intenció era donar-li un color acústic més íntim, amb pinzellades de jazz i de country, perquè quan treballes a Texas no pots evitar la influència del country. La idea era que les cançons caminessin tranquil·lament", explica Guillem.

De Pete Seeger a Donovan

El disc comença amb un clàssic de la cançó protesta, Què se n'ha fet, d'aquelles flors... , de Pete Seeger. El tarannà pacifista marca bona part del repertori, que inclou Escolta-ho en el vent , de Bob Dylan; Colors , de Donovan, i La guerra cruel , de Peter, Paul & Mary. Guillem les ha triat perquè són "cançons amb contingut, fetes amb la intenció de canviar les coses i amb un missatge positiu i pacifista".

També ha repescat Puff, el drac màgic , de Peter Paul & Mary, però més pels records de la infantesa que no pas per la interpretació segons la qual la cançó explica un viatge pels màgics mons dels estats alterats de la consciència.

stats