CINEMA
Cultura 16/12/2010

La nova seu de la Filmoteca de Catalunya obrirà les portes al març

Situada al cor del Raval, la nova seu disposarà de dues sales de projeccions interiors i una pantalla exterior. L'any que ve la Filmoteca organitzarà 1.200 sessions de cinema

Efe
2 min

BarcelonaLa Filmoteca de Catalunya obrirà al març de l'any que ve la nova seu al Raval barceloní, dissenyada com un centre polivalent al voltant del món del cinema, amb dues sales de projeccions interiors i una pantalla per a exhibicions a l'aire lliure. Les dues sales han estat batejades amb els noms de Chomón (375 butaques) i Laya (180 butaques), dos noms que, segons el director de la Filmoteca, Esteve Riambau, "fan justícia" a dos dels grans patrimonis d'aquesta institució, els 105 títols del pioner català del cinema mut, Segundo de Chomón, i a Laya Films, la secció de cinema de la Generalitat republicana.

Amb les dues sales, la Filmoteca catalana augmentarà el nombre de sessions anuals, que passarà de les 980 actuals a unes 1.400 el 2011, ha comentat Riambau.

El cicle inaugural de la nova seu permetrà veure totes les pel·lícules del cineasta català Bigas Luna, sis d'elles restaurades per la mateixa Filmoteca de Catalunya, i recuperarà la versió original de Reborn, film que el director va rodar als EUA en anglès amb subtítols en castellà.

Coincidint amb el 75è aniversari del 18 de juliol de 1936, la Guerra Civil espanyola tindrà un paper protagonista amb una àmplia retrospectiva de films de ficció i documentals i també amb una exposició sobre el paper decisiu que el cinema va jugar en la contesa, tant com a instrument polític com en el seu vessant de vehicle per reconstruir i recuperar la memòria. Aquesta exposició, ha precisat Riambau, té com a fil conductor els sis films que Jaime Camino ha realitzat sobre la Guerra Civil i també els documentals propagandístics de Laya Films, i inclourà cartells, fotografies, guions, documents escrits i materials cinematogràfics inèdits.

Un tercer cicle revisarà tots els films en els quals la vida de l'actual Raval –en una altra època Barri Xino o Districte Quinto– ha estat protagonista, tant en ficció com en documental.

A la resta de la programació de 2011 hi ha clàssics antics i clàssics moderns com Costa Gavras i Marco Bellocchio, als quals es dedicaran dues retrospectives que presentaran amb tota probabilitat els mateixos cineastes. En el centenari del naixement del músic Nino Rota, a més d'algunes de les seves pel·lícules més emblemàtiques, la Filmoteca serà escenari d'un concert a càrrec d'una cobla que adapta a aquesta formació de vent la música del compositor italià.

El pròxim 12 de gener, encara a la vella seu de la Filmoteca, tindrà lloc un "homenatge d'urgència" al recentment mort Luis García Berlanga, però la retrospectiva completa, en la qual participaran les filmoteques de València i el Nacional, tindrà lloc a la tardor.

stats