Llibertat d'expressió
Cultura 19/05/2022

Nova York impulsa una llei per impedir que una cançó pugui ser utilitzada com a prova d'un crim

Al raper Young Thug l'acusen de fundar una banda criminal i de promoure que se'n fundin amb les seves cançons

L.S.
1 min
Young Thug

BarcelonaEl Senat de l'estat de Nova York vol limitar l'ús de cançons o altres formes artístiques com a prova en casos penals. El projecte de llei que han impulsat –que compta amb el suport d'artistes com Jay-Z, Fat Joe i Robin Thicke, entre altres– no prohibiria que es presentin les lletres o altres materials al jurat, però els obligaria a demostrar que són literals, i no part d'una obra de ficció o creativa. Perquè el projecte de llei tiri endavant l'ha d'aprovar l'Assemblea de l'estat de Nova York.

El projecte de llei arriba quan els rapers d'Atlanta Young Thug i Gunna s'enfronten a judicis per agrupació criminal on les seves lletres i vídeos constitueixen bona part de les proves. A Young Thung li atribueixen haver fundat la banda criminal Young Slime Life, responsable d'assassinats, tirotejos i robatoris durant una dècada, i l'acusen de promoure aquestes activitats amb les seves cançons i a les xarxes socials.

La legislació nord-americana no ha estat clara en aquest aspecte. El raper Jamal Knox (Mayhem Mal) va ser condemnat per amenaces terroristes i intimidació arran de la cançó del 2012 Fuck the police. El raper de No Limit, Mac Phipps, va ser acusat d'homicidi involuntari el 2001 després que el fiscal cités les seves lletres al judici. Va ser condemnat a 21 anys de presó. Els fiscals van ser acusats d'amenaces als testimonis i un d'ells va acabar a la presó per corrupció i frau.

stats