Cultura 28/05/2018

Una novel·la sobre la vida després del càncer infantil

N.j.
3 min
Villanueva publica la novel·la Rut Sense Hac.

BarcelonaQuan a Muriel Villanueva (València, 1976) se li apareix una història al davant, el primer que fa és dir al seu interlocutor que l’escrigui. El relat de Rut Sense Hac va arribar-li precisament així: una amiga, la Ros, va explicar-li que havia patit un càncer infantil quan tenia quatre anys. “Es va aixecar la samarreta i em va ensenyar una cicatriu espectacular perquè li havien extirpat un ronyó”, explica Villanueva. En aquell descobriment l’escriptora va detectar l’espurna d’una novel·la que la Ros li va cedir generosament.

L’autora de títols com La gatera (Amsterdam, 2012) i El parèntesi esquerre (Males Herbes, 2016) va xuclar les vivències de la seva amiga i les va transformar en una història de superació arrelada en l’adolescència. La protagonista de Rut Sense Hac (Columna) -amb la qual l’escriptora ha guanyat el premi Carlemany 2017-és un alter ego de la Ros emmotllada a través de la mirada de Villanueva. “No és un drama ni una tragèdia sobre el càncer infantil, sinó una història vitalista sobre com la malaltia és un escull que t’empeny a agafar una actitud concreta davant la vida i saber conviure amb les pròpies cicatrius”, explica l’escriptora. De fet, els conflictes de la Rut no s’allunyen de les preocupacions de qualsevol adolescent perquè l’autora vol “que tots ens hi puguem sentir identificats”. En canviar-se d’institut per començar el batxillerat artístic, la noia està plena de dubtes i incerteses i s’avergonyeix del seu cos, que evita ensenyar portant roba ampla.

A aquests problemes interiors s’hi afegeix el fet que la Rut decideix guardar zelosament el secret de la seva malaltia. Villanueva explica que li interessava abordar el conflicte de la protagonista en l’adolescència perquè “és un moment de la vida molt potent per a tot allò que involucra els propis silencis”. L’amistat amb tres companyes de l’institut serà el detonant perquè trenqui el secretisme i expliqui una cosa que no ha explicat mai. “És una mena de sortida de l’armari que em recorda el moment de la meva adolescència en què vaig explicar als meus companys de classe que la meva mare tenia una parella dona”, assenyala l’escriptora. A banda de l’amistat, la novel·la se sosté també per una trama romàntica, la relació de la noia amb la seva família i el pes dels estudis en la seva vida. “Haver de fer-se una revisió cada dos anys per assegurar-se que el càncer no ha tornat és com una ombra que li impedeix comprometre’s -apunta Villanueva-. La Rut no creu en ella mateixa i té por de fer mal a la gent del seu voltant”.

Rut Sense Hac és la primera novel·la juvenil que Villanueva escriu en solitari. “Tots portem a dins l’adolescent que vam ser”, diu l’escriptora, que ha rescatat de la memòria “el to juvenil canviant-lo d’època”, tot i que el llibre funciona com un crossover. Villanueva també subratlla que la meitat de la història de Rut Sense Hac pertany a l’amiga amb la qual es va inspirar. “Cap de les dues volem treure benefici de la malaltia. Per això hem decidit donar la meitat del premi i dels drets d’autoria al Sant Joan de Déu Pediatric Cancer Center de Barcelona”, explica l’escriptora. Impulsat per Columna i pel Govern d’Andorra, el Premi Carlemany per al Foment de la Lectura està dotat amb 8.500 euros i la publicació de l’obra guanyadora. El jurat està format per un consell juvenil de lectors d’entre 14 i 16 anys.

stats