PREMIS OSCARS
Cultura 27/02/2011

Compte enrere per als Oscars 2011

Falten poques hores per saber quines han estat, segons Hollywood, les millors pel·lícules del 2010. James Franco i Anne Hathaway presentaran la gala més glamurosa del planeta

M.j.gómez
2 min
Dos treballadors preparen la catifa vermella

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } La catifa vermella ja està preparada per ser trepitjada per les estrelles més rutilants del setè art. El teatre Kodak de Los Angeles és a punt per acollir candidats i convidats. Els fotògrafs comproven flaixos i càmeres, mentre James Franco i Anne Hathaway repassen el guió de la gala. Les estatuetes dels Oscars, per la seva banda, esperen immòbils un nou amo.

Amb qui marxaran? Se sabrà d'aquí a poques hores. De moment, qui té més possibilitats de reunir-ne més és la britànica El discurs del rei, amb 12 nominacions. La segueix de prop La xarxa social, que acumula 10 candidatures. Les dues competiran per l'Oscar a la millor pel·lícula, però no estan soles. Ni molt menys. En total, deu pel·lícules opten a aquest guardó: El discurs del rei, La xarxa social, Valor de ley, Cisne negro, Origen, The fighter, Los chicos están bien, 127 horas, Winter's bone i Toy Story 3.

Cinc d'aquestes produccions es tornaran a veure les cares en una altra de les categories més cobejades de la nit, la de millor director: Tom Hooper (El discurs del rei), Darren Aronofsky (Cisne negro), els germans Coen (Valor de ley), David O. Russell (The fighter) i David Fincher (La xarxa social). El Bafta i el Globus d'or que ja ha rebut David Fincher podrien donar una pista sobre quina cara apareixerà a la pantalla quan s'anunciï el guanyador d'aquesta nit.

En la categoria a millor actor, pocs dubten que Colin Firth s'endurà la lluent figureta per la seva convincent i emotiva interpretació del rei quequejant Jordi VI. Tanmateix, Jesse Eisenberg (La xarxa social), Javier Bardem (Biutiful), James Franco (127 horas) i Jeff Bridges (Valor de ley) no li ho posaran gens fàcil.

Una altra aposta segura podria ser Natalie Portman, qui ja ha guanyat el Globus d'Or, el Bafta i, aquesta matinada, l'Spirit –els premis del cinema independent– pel seu paper de la ballarina en caiguda lliure als inferns a Cisne negro. També competeixen pel guardó Nicole Kidman (Rabbit hole), Anette Benning (Los chicos están bien), Michelle Williams (Blue Valentine) i Jennifer Lawrence (Winter's bone).

Per aconseguir l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, Iñárritu haurà d'haver convençut els membres de l'Acadèmia americana que el seu retrat de la Barcelona de l'extraradi és millor que la família disfuncial de Canino (Grècia), que la història ambientada en la guerra d'independència algeriana de Fuera de la ley (Algèria) i que el viatge amb descobertes familiars d'Incendies (Canadà). La favorita, no obstant, és la danesa In a better world, que ja va guanyar el Globus d'Or en aquest mateix apartat.

Aquestes incògnites i tota la resta que envolten les 21 categories restants (Guanyarà la nena de Valor de ley l'Oscar a millor actriu secundària?) començaran a revelar-se a partir de les 2.30 de la matinada (hora catalana). L'únic segur és que Francis Ford Coppola, Kevin Brownlow, Jean-Luc Godard i Eli Wallach rebran l'Oscar Honorífic. I també que el Kodak concentrarà més glamur, lluentons i talent per metre quadrat que cap altre racó del planeta.

stats