ART

Els papers bons de Ràfols-Casamada i Maria Girona

Les hereves dels artistes donen 3.000 llibres, dietaris i esbossos a la Biblioteca de Catalunya

Les nebodes i hereves d’Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona, Maria i Margarita Rosa Fuchs Girona, van estar en l’ull de l’huracà a l’estiu, quan una part de la biblioteca personal dels dos artistes, i també cartes, fotografies i documents, va aparèixer a la venda en una parada dels Encants. L’alarma va saltar a les xarxes socials i l’1 d’agost la directora de la Biblioteca de Catalunya no va arribar a temps, per pocs minuts, de poder examinar el lot que acabava d’adquirir un col·leccionista particular. Aquells, i tampoc els materials de dos lots més que la Generalitat va desestimar pocs dies després un cop revisat el contingut, no eren fons prou significatius de la parella, segons els tècnics de la Biblioteca de Catalunya i el MNAC que els van avaluar. Sí que ho són els 3.000 documents, la major part dels quals són monografies i catàlegs, que les dues germanes han donat ara a la Biblioteca de Catalunya.

Entre les peces més destacades que han donat hi ha una quarantena d’àlbums de dibuix dels dos artistes, 25 llibretes d’apunts i dietaris de viatge de Ràfols-Casamada i prop de 50 dibuixos i estampes de Maria Girona. També hi ha correspondència amb artistes, intel·lectuals i galeristes. El conveni de la donació inclou l’organització d’una exposició amb una selecció dels materials rebuts com a reconeixement de la generositat dels donants. Els materials eren a l’estudi de Ràfols-Casamada i Maria Fuchs, en dos domicilis familiars i en un traster. Els tècnics de la Biblioteca de Catalunya van triar els fons segons els interessos de la institució i d’acord amb les hereves. La Biblioteca de Catalunya ja tenia un centenar d’estampes de Ràfols-Casamada i nombrosos cartells, però Maria Girona hi era molt poc representada, només amb un parell de cartells i una litografia.

El gest de Maria Fuchs, en representació també de la seva germana Margarita, repara el regust amarg que va deixar la visió de la biblioteca d’un artista consagrat a la venda en un mercat de vell i també en diversos portals de col·leccionisme a la xarxa. El dipòsit dels fons es va formalitzar el 12 de novembre i els tràmits per tancar la donació estan encarrilats. “Es tracta d’una mostra representativa de l’activitat creativa dels dos artistes”, va dir la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, durant la presentació dels fons. Poc abans el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, havia excusat la no presència de Maria i Margarita Fuchs i havia explicat que la primera reunió amb les hereves es va celebrar el 31 d’agost.

Pel que fa al futur de la Fundació Ràfols-Casamada / Maria Girona a Capellades, pendent de la rehabilitació de l’edifici històric que n’ha d’acollir la seu, Mascarell va condicionar la participació de la Generalitat a la redacció de l’entitat d’un projecte “clar, precís i sòlid”.