MEMÒRIA HISTÒRICA
Cultura 21/12/2011

Comença el retorn dels 'papers de Salamanca' als seus propietaris

Després de sis anys en què el l'Arxiu Nacional de Catalunya ha identificat, descrit i digitalitzat tots els documents, la Generalitat comença a restituir els documents privats

Laura Serra
1 min

BarcelonaEls documents de particulars que han arribat de l'Arxiu de Salamanca començaran a ser restituïts als seus propietaris. En els darrers anys, el Departament de Cultura s'ha ocupat d'identificar, descriure i digitalitzar tots els documents confiscats: fins ara, 114,5 metres de documents textuals, que sumen 11.198 unitats documentals i 401.270 pàgines escrites. La relació dels fons s'ha recollit en un edicte que es publicarà en els propers dies al DOGC perquè els seus propietaris puguin decidir el destí dels seus documents, o bé conservar-los a l'Arxiu o bé demanar el lliurament.

Segons el conseller de Cultura, Ferran Mascarell: "És un acte de reparació a les víctimes de la Guerra Civil i un acte de justícia i d'afirmació democràtica". Tot i així, el conseller lamenta que, "malgrat els 30 anys de democràcia i malgrat la llei del 2005 que obliga al retorn de tota la documentació catalana del Centre de Documentació de la Memòria Històrica, les actituds i la tendència centralitzadora de l'Estat, hagin impedit el retorn complet dels fons a Catalunya".

stats