Cultura 13/06/2014

El ministeri de Cultura dóna una nova data per tornar els 'papers de Salamanca'

Mascarell acusa Madrid de "deslleialtat institucional" i buscarà "més contundència jurídica, política i internacional" per aconseguir el complet retorn de la documentació

Ara
2 min
Els documents de la família Reparaz no es podran digitalitzar i continuaran a Salamanca.

BarcelonaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha anunciat que el ministeri de Cultura s'ha compromès a retornar els 'papers de Salamanca' en una nova data, que no ha volgut revelar. El conseller ha estat molt crític: "La resposta de l’Estat no es correspon ni amb els nivells mínims de lleialtat institucional i de vida democràtica ni tan sols amb la responsabilitat davant d’una llei aprovada”. El conseller creu que cal optar per "més contundència jurídica, política i internacional", "ja que amb les vies tradicionals de lleialtat institucional i de les lleis de l’Estat no ens n’hem sortit".

Es commemoren els 75 anys de la confiscació, per part de les tropes franquistes, dels fons documentals, biblioteques i d'altres béns personals de ciutadans, ajuntaments i la Generalitat de Catalunya coneguts com els 'papers de Salamanca'. L'espoli va coincidir amb l'ocupació militar de Catalunya i els següents mesos, fins al juny de 1939. La documentació encara no ha estat del tot restituïda, com denuncia des de fa anys la Comissió de la Dignitat. Aquest divendres s'ha celebrat la jornada "Confiscació dels arxius catalans. Els 'papers de Salamanca': una reparació pendent", organitzada pel Memorial Democràtic.

Odina Capo és una de les particulars que reivindica els papers familiars, del seu pare, un dels pioners del naturisme integral a Catalunya. Capo lamenta que tan sols ha pogut recuperar una petita part de la documentació que durant 4 dies i 4 nits els feixistes van espoliar del despatx que el seu pare tenia el carrer Pelai. "Ens tracten com una colònia", ha afegit el director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans Travé. Federico Mayor Zaragoza, el president de la Fundació Cultura de Pau, ha afirmat: "S'ha de crear una comissió de la veritat per saber què va passar. No es tracta d'obrir ferides sinó de tancar-les". "Ens entretenen amb els documents però encara no ens han tornat els edificis que ens van prendre", han reivindicat des del CADCI, el Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria.

La conselleria de Cultura i el ministeri tenen un nou plet obert perquè ara Salamanca és qui reclama a Catalunya. "Dels 'papers de Salamanca' que han tornat a Catalunya, ara l'Estat ens reclama que en retornem alguns perquè, si no n’hem trobat els propietaris, consideren que els dipositaris finals d’aquesta documentació són ells i no nosaltres". Mascarell ha dit que "fa 75 anys de la confiscació dels documents, dels quals 39 anys han estat en dictadura i 36 anys en democràcia. Hi ha alguna cosa que crea un fil de continuïtat entre aquests dos períodes". Qui també té un plet són els ajuntaments catalans que van ser espoliats, i es plantegen arribar als tribunals si no els tornen la documentació.

stats