Cultura 29/05/2018

El Parlament Europeu veta l'obra sobre els presos polítics de Santiago Sierra retirada a ARCO

La cambra també denega el permís per organitzar una mostra sobre "el constitucionalisme a Catalunya"

Acn
1 min
'Presos polítics a l'Espanya contemporània', abans que fos retirada d'Arco.

EstrasburgEl Parlament Europeu ha denegat el permís per exhibir l'obra 'Presos polítics a l'Espanya contemporània', de Santiago Sierra, que es va retirar a la fira ARCO de Madrid i que l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé volia portar a Brussel·les. El comitè d'eurodiputats encarregats d'avaluar les peticions d'exposicions ha decidit vetar la mostra de Sierra perquè, segons fonts de l'Eurocambra, podia crear "reaccions adverses" i "interferir" en el desenvolupament de les activitats habituals del Parlament.

El mateix grup també ha decidit no donar permís per exposar una mostra de fotografies sobre "el constitucionalisme a Catalunya" que volia organitzar l'eurodiputada Teresa Giménez Barbat, exmembre d'UPyD. La cambra ha explicat que totes dues exposicions s'han vetat perquè "probablement" haurien provocat "reaccions adverses" i la normativa sobre exhibicions de la cambra diu que en cap cas poden acceptar mostres que puguin generar "disturbis".

Fonts del Parlament insisteixen que l'Eurocambra és una institució on hi ha "política cada dia", però que el format de les exposicions s'ha de centrar en elements "culturals". Així mateix, indiquen que no es tracta d'una situació "excepcional" i que en altres ocasions han vetat exposicions de temàtiques com l'avortament, la revolució bolxevic del 1919 o l'Iran. El Parlament Europeu també va prohibir el 2013 a l'aleshores eurodiputat Raül Romeva una exposició sobre fosses comunes.

stats