MÚSICA
Cultura 24/12/2014

La pau guiarà el Concert de Sant Esteve

Més de 300 cantaires i músics participaran en el tradicional espectacle coral del Palau de la Música

Xavier Cervantes
3 min

BarcelonaEn molts llocs d’aquest món és el títol del Concert de Sant Esteve que se celebrarà aquest divendres al Palau de la Música, que també es podrà seguir per TV3 i Catalunya Música a partir de les 19.00 h. “L’ingredient prioritari és poder escoltar bona música i bons cors, i amb les màximes garanties de qualitat”, diu Josep Vila i Casañas, director de l’Orfeó Català i del Cor de Cambra del Palau de la Música. Tot i això, el mateix Vila ha concebut un espectacle amb la pau com a marc simbòlic relacionat amb el centenari de l’inici de la Primera Guerra Mundial i amb el Tricentenari, però sense voluntat narrativa. “És un any per a la reflexió sobre el valor de la pau”, afegeix el director de l’Orfeó.

El Concert de Sant Esteve, que l’any passat va celebrar el seu centenari, combinarà música i paraula recitada. L’actriu Montse Guallar posarà veu a poemes seleccionats per Miquel Desclot d’autors que van patir, al front o a la rereguarda, conflictes bèl·lics com ara la Guerra Francoprussina (Conrad Ferdinand Mayer), la Primera Guerra Mundial (Paul Éluard, Hermann Hesse, Ivor Gurney, Archibald MacLeish, Georg Trakl i Siegfried Sassoon) i la Guerra Civil espanyola (Agustí Bartra). Com escriu Miquel Desclot en el programa del concert: “Qui millor que aquells poetes, doncs, per donar veu a la pau? Qui millor que ells per comprendre que la pau no és encara l’absència de guerra? Qui millor que ells per acompanyar-nos en el nostre renovat anhel de pau civilitzada?” Montse Guallar recitarà els poemes com a rapsoda, a vegades sola i d’altres “fonent la veu amb la música”, avança Vila.

Schönberg, Bach i Pärt

El contingut estrictament musical inclou tres grans cants a la pau: Friede auf Erden ( Pau a la Terra ) d’Arnold Schönberg, el fragment Dona nobis pacem de la Missa en si bemoll de Bach i Da pacem Domine d’Arvo Pärt, durant el qual els telespectadors (però no els assistents al Palau) podran veure unes coreografies creades per Òscar Dasi i Montse Colomer i interpretades per una ballarina i dos ballarins en diferents espais del Palau. La dansa també serà protagonista a Christmas song, de Mel Tormé i Robert Wells, que inclourà una posada en escena que “evocarà el Broadway de fa cent anys”, diu Vila, que assegura que també hi haurà una intervenció dels Castellers de Vilafranca, de la qual no vol donar detalls.

Més de 300 cantaires i una dotzena de músics participaran en el concert, però la voluntat de Vila és que el públic també tingui un paper destacat. A part de cantar en els bisos, com ja és habitual quan arriba l’hora del Cant de la senyera, “el públic, que cada any és més fidel i més cantaire, farà un assaig previ per participar en la nadala francesa que obrirà el concert”.

A més del repertori tradicional nadalenc, el programa inclou Bubbles, una obra de Bernat Vivancos, compositor convidat del Palau, dedicada als seus fills. Serà interpretada pel Cor Jove i el Cor de Noies i les veus masculines de l’Orfeó mentre els nens del Cor Infantil aniran omplint l’espai de bombolles de sabó. També s’estrenaran dues peces de Marian Márquez ( Núvols de Nadal i Cançó del bon dimoni ) i l’Orfeó interpretarà per primera vegada una obra de Narcís Bonet: Cançó de bressol a la verge, composta a partir d’un poema de Tomàs Garcés.

stats