El pediatra Hans Asperger va col·laborar amb els nazis, segons un historiador vienès

Asperger va enviar a la mort infants amb discapacitats

El pediatre que dona nom al trastorn d'Asperger, Hans Asperger, hauria participat activament en el programa d'eutanàsia del règim nazi i, per tant, hauria enviat a la mort infants que el règim de Hitler considerava que no eren prou dignes per merèixer viure. Així ho afirma en un article a la revista 'Molecular Autism' l'historiador Herwig Czech, de la Universitat de Medicina de Viena, després d'una investigació de vuit anys.

Hans Asperger (Viena, 1906-1980) va ser un pediatre, investigador i psiquiatre, conegut sobretot pels seus estudis sobre desordres mentals, especialment en nens. Les seves investigacions en autisme van fer que es decidís posar el seu nom a un trastorn que afecta el desenvolupament neurològic dels infants. Els infants amb trastorn d'Asperger tenen una intel·ligència normal o superior a la resta, però tenen dificultats per entendre l'entorn social. 

La clínica on van morir 800 infants

Segons les investigacions de Czech, que ha rastrejat documents desclassificats recentment i la documentació personal d'Asperger, el pediatre mencionava freqüentment la clínica Am Spiegelgrund, un lloc on el règim nazi enviava aquells infants que no considerava mereixedors de l'oportunitat de viure. Entre el 1940 i el 1945, en aquesta clínica hi van morir 800 infants a qui se'ls va aplicar l'eutanàsia. Entre la documentació, Czech aporta una fotografia d'Asperger amb Herta Schreiber, una nena amb encefalitis que va morir tres mesos després de ser admesa a la clínica.

No obstant això, Czech admet que no té cap document que constati que Asperger va enviar deliberadament els infants a la mort. El seu diagnòstic, però, va ser definitiu perquè els nazis apliquessin l'eutanàsia a alguns d'aquests infants.