CINEMA
Cultura 20/09/2012

Una pel·lícula fa justícia al 'Schindler portuguès'

'El cònsol de Bordeus' explica la història d'Arístides de Sousa Mendes, que va salvar 34.000 persones del nazisme

Ara / Efe
1 min
Arístides de Sousa Mendes

Brussel·lesEl nou film hispano-portuguès 'El cònsol de Bordeus' busca fer justícia a la figura històrica del diplomàtic portuguès Arístides de Sousa Mendes, un heroi convertit en pària al seu país i poc conegut a la resta del món, que va salvar 34.000 persones del nazisme, donant-los visats per poder fugir de la França ocupada.

La història de Sousa Mendes (Carregal do Sal, 1885 - Lisboa, 1954) és molt menys popular que la d'Oskar Schindler, tot i que el portuguès va salvar un nombre de persones 30 vegades superior al de l'empresari alemany portat al cine per Steven Spielberg. Mentre que Schindler va contractar 1.100 jueus per amagar-los de les autoritats nazis, Sousa Mendes va aprofitar el seu càrrec per concedir 34.000 visats a persones que fugien de les forces ocupants, entre ells 10.000 jueus. El 'Schindler portuguès' és un oblit històric precisament per la voluntat dels que van fugir de l'Holocaust gràcies a ell, però també pel gran desprestigi que va sofrir el diplomàtic per part del règim al Portugal d'Antonio de Oliveira Salazar, com ha explicat el director de la pel·lícula, Joao Correa. El diplomàtic acabà la seva vida en la misèria, privat del seu càrrec i la seva pensió.

Molts dels jueus que salvà Sousa Mendes s'exiliaren als Estats Units i, des d'allí, molts al nou estat d'Israel, que va nomenar-lo "Just entre les Nacions" en reconeixement de la seva tasca.

La pel·lícula de Joao Correa ja ha sigut projectada als festivals de cinema francesos de Canes i Biarritz, i es projectarà en el futur en tots els museus de l'Holocaust del món. Actualment també s'està negociant la seva distribució a l'estat espanyol.

stats