Cinema
Cultura 25/09/2012

Penélope Cruz, sobre la pujada de l'IVA i les retallades: "És esgarrifós, em fa molta por"

L'actriu presenta a Sant Sebastià el fulletó ambientat a la Guerra de Bòsnia 'Volver a nacer', en què torna a posar-se a les ordres del director italià Sergio Castellito

Xavi Serra
3 min
Penélope Cruz a Sant Sebastià / JUAN HERRERO (EFE)

Sant SebastiàAmb un vestit d'estampat floral de L'wren Scott, Penélope Cruz ha presentat aquest dimarts a la premsa el seu darrer treball cinematogràfic, 'Volver a nacer', que participa en la secció oficial del Festival de Sant Sebastià. Parlada en italià i en anglès, Cruz torna a posar-se en el film a les ordres de Sergio Castellito, amb qui ja va treballar a 'No te muevas'. "Des del primer moment que vaig conèixer el Sergio m'ha agradat molt com és i com parla dels personatges", ha explicat Cruz. "La primera vegada que vam treballar junts el vaig haver de convèncer, perquè jo no parlava italià".

A 'Volver a nacer', l'actriu interpreta una dona italiana que viatja a Sarajevo amb el seu fill adolescent. Ella hi va ser durant la guerra i va aconseguir escapar-ne amb el seu fill, però va perdre-hi el marit. A través de 'flashbacks', el director reconstrueix la seva història, un fulletó tràgic i, per moments, gairebé delirant."Era molt important rodar a Sarajevo, ens va ajudar a comprendre una guerra tan salvatge que, avui dia, ni tan sols ells saben com explicar", afirma l'actriu. "El meu personatge passa per moments molt foscos al llarg de la pel·lícula, però de la foscor de la guerra surt al final el fill desitjat, que és en realitat l'home de la seva vida".

Un dels reptes que li ha suposat a Cruz el rodatge de 'Volver a nacer' ha estat interpretar una dona en diferents edats que van dels 20 i pocs als 50 anys. "És la primera vegada que faig una cosa així i em feia molt de respecte", ha confessat. "El personatge passa de ser poc més que una adolescent a tenir un fill adolescent, i em preocupava molt aconseguir que, malgrat les diferències d'edat, l'espectador reconegués sempre la mateixa persona". La protagonista del film també va parlar de la seva recent maternitat. "Fa anys que estic lligada al projecte, i em creia que havia connectat amb el personatge, a qui un metge li ha dit que és estèril. Però van passar uns anys i quan jo mateixa vaig tenir un fill, és curiós, però aquesta experiència em va servir per comprendre'l més profundament", ha compartit.

Entre la consciència social i el xou

Com sempre que visita Espanya, l'actriu ha provocat una gran expectació. En mig de la roda de premsa, un reporter del 'Caiga quien caiga' argentí li ha demanat matrimoni. Cruz ha sortit del compromís com ha pogut. També ha hagut d'explicar de nou com es treballar als Estats Units per una actriu llatina. "Jo mai he marxat d'aquí. Sempre he compaginat treballs aquí i fora. Quan vaig anar el primer cop als Estats Units ja ho vaig fer amb el bitllet de tornada, i sempre m'he sentit com una convidada, però és que a 'Jamón, jamón' ja em sentia així. La diferència la marca la pel·lícula i el director, no el fet d'estar a Hollywood o aquí".

El tema de la pujada de l'IVA i les retallades també ha aparegut. "Ho trobo esgarrifós, em fa molta por. Però no només la part que afecta el cinema, també l'educació. Sense educació no tenim futur ni llibertat". L'actriu, però, no s'ha volgut estendre massa. "S'han manipulat les meves paraules sobre aquest tema tantes vegades que em costa parlar-ne. Però penso que tothom, tots els ciutadans, tenen el dret a donar la seva opinió", ha afegit.

Castellito ha comparat Penélope Cruz amb actrius italianes de l'època daurada del cinema italià com Sofia Loren, Silvana Mangano, Gina Lollobrigida i Claudia Cardinale. "A Itàlia, Penèlope és percebuda com una actriu italiana. A més, té en comú amb totes aquestes grans actrius italianes que tant elles com Penélope no eren actrius burgeses, i això és una qualitat important".

stats