ART
Cultura 24/10/2015

El pintor gòtic conegut com el Mestre de Cervera ja té nom

Antoni Ribas Tur
1 min
Taula central del retaule de Sant Miquel de Verdú.

BarcelonaL’absència de documents fa que els historiadors de l’art a vegades hagin de crear el catàleg d’un artista medieval a partir de les semblances estilístiques entre un conjunt d’obres. Com que es desconeix el nom de l’autor, li donen el nom genèric de mestre seguit del nom d’una de les obres més destacades que se li atribueixen o de la localitat on es troba aquesta mateixa obra. Aquest era el cas, fins ara, del Mestre de Cervera, l’autor del retaule de Sant Miquel de Cervera i un dels pintors del Gòtic tardà més important de Lleida i Tarragona. Mossèn Xavier Pont i Camps va trobar el contracte d’un altre dels seus treballs més destacats, el retaule de Sant Miquel de Verdú, conservat al Museu Episcopal de Vic. En aquest document, firmat el 15 de setembre del 1483, hi ha el seu nom, Joan de Rua, de qui se sap que va néixer a Montblanc.

L’única notícia coneguda fins ara de Joan de Rua, probablement format a València, el situa al monestir de Poblet el 1496 policromant uns tabernacles del panteó reial. El conservador del Museu de Lleida Alberto Velasco va apuntar el 2010 que el Mestre de Cervera podia ser Joan de Rua perquè se li atribueixen també dues taules del retaule de Sant Miquel de Montblanc, conservades al Museu Diocesà de Tarragona.

A més de Vic i Tarragona, el Museu de Lleida, el Museu Comarcal de Cervera, el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, també hi ha obres de Joan de Rua al Fine Arts Museums de San Francisco, Los Angeles County Museum of Art, a l’Auckland Art Gallery de Nova Zelanda i a diverses col·leccions privades.

stats