La pirateria baixa un 6% a Espanya

L'any passat hi va haver 4 milions d'accessos digitals il·legals a continguts

La pirateria digital a Espanya va baixar un 6% l'any passat -la segona baixada consecutiva- encara que va augmentar el nombre de persones que accedeixen il·legalment a continguts de sèries, llibres i pel·lícules, segons l'informe de l''Observatori de la pirateria i els hàbits de consum de continguts digitals 2017'.

L'any passat hi va haver 4 milions d'accessos digitals il·legals a continguts per valor de 21,9 milions d'euros. Això va provocar que la indústria cultural, del videojoc i el futbol deixessin de percebre 1.857 milions d'euros.

El nombre d'accessos il·legals va baixar un 3% respecte als 4.128 accessos il·legals del 2016, i el valor dels productes piratejats va caure un 6% des dels 23.294 milions d'euros de l'any anterior. Tot i això, els guanys que s'han deixat d'obtenir han crescut un 4%. Segons Carlota Navarrete, directora de la Coalición de Creadores e Industrias de Contenidos, això es deu al fet que "s'han produït molts més continguts. Hem perdut més perquè hi havia més continguts a piratejar i de més valor".

L'informe que ha presentat la secretària d'estat també reflecteix que el 51% dels consumidors que accedeixen a continguts il·legals argumenten que ho fan perquè "els continguts originals són molt cars", per la "rapidesa i facilitat d'accés" o perquè ja paguen la connexió a internet. En qualsevol cas, la pràctica totalitat dels internautes coneixen l'existència de l'oferta legal de continguts mitjançant plataformes de subscripció o altres modalitats, cosa que desactiva les justificacions esgrimides pels usuaris pirates que deien que piratejaven a causa de l'absència d'oferta legal accessible a preus assequibles.

Per tipologia, després dels 1.560 milions de continguts musicals, el producte més piratejat van ser les sèries de televisió (945 milions), seguides per pel·lícules (726 milions), llibres (419 milions), videojocs (241 milions) i partits de futbol (113 milions).