Cultura
Cultura 24/04/2019

Plataforma per la Llengua proposa reformar la Constitució perquè el català sigui llengua oficial de l'Estat

Més de 12.000 persones han firmat per recordar als partits que "la llengua no es toca"

Ara
2 min
Una imatge on apareix la Constitució Espanyola de 1978

BarcelonaLa Plataforma per la Llengua proposa una reforma de la Constitució perquè la llengua catalana sigui una llengua oficial de l'Estat perquè consideren que "només així el català podrà tenir el mateix rang, condicions, obligacions i drets que el castellà". A través d'un comunicat, la vicepresidenta de l'entitat, Mireia Plana, ha explicat que "no es tracta que el català sigui oficial a Sevilla o a Bilbao, sinó que les institucions de l'Estat també assumeixin com a propi el català i que la Constitució oficialitzi el bilingüisme real". D'altra banda, l'entitat ha explicat que 12.000 persones han firmat la iniciativa de Plataforma per la Llengua per recordar als partits que "la llengua no es toca".

Segons la Plataforma per la Llengua, En Comú Podem, Front Republicà, Compromís, Proposta per les Illes i Veus Progressistes ja s’han compromès amb aquesta reforma de la Constitució. ERC i JxCat els han assegurat que treballen per impulsar una República catalana que inclogui el català com a oficial a l'Estat, però que no aposten per modificar la Constitució espanyola en aquest sentit. "A la Plataforma per la Llengua treballem per a tot el domini lingüístic, no només per a Catalunya, i per això considerem necessària aquesta reforma constitucional. Encara que demà mateix s'instaurés una República catalana, les Illes Balears, el País Valencià o la Franja de Ponent seguirien necessitant una Constitució espanyola que defensés els seus drets lingüístics", ha assegurat Plana.

La Plataforma per la Llengua fa altres propostes als partits polítics, entre les quals, reclamar que treballin per la "capacitació generalitzada en català dels treballadors públics de l’Estat". Segons Plana, "si els servidors públics no han de saber la llengua oficial, el català, el suposat dret d’opció lingüística dels catalanoparlants és paper mullat".

12.000 firmes per recordar que "la llengua no es toca"

La Plataforma per la Llengua denuncia que a les pròximes eleccions del 28-A hi ha candidatures que han fet pública "la seva voluntat de regressió, d'atacar el català i els drets dels catalanoparlants". En aquest context, l'entitat considera que ha de fer de "mur de contenció de qualsevol proposta que pretengui atacar la llengua". Per això, la pàgina web 'lallenguanoestoca.cat' recull firmes per "fer pressió" a aquells partits que no s'han compromès amb les propostes de l'entitat perquè ho facin, i ja se n'han recollit més de 12.000.

La Plataforma per la Llengua també ha difós un vídeo en què denuncia els atacs a la llengua de PP, Ciutadans i Vox, i demana a la ciutadania que tingui en compte la llengua a l'hora de votar aquest diumenge.

stats