Tot a punt per al Planeta 2013

Deu novel·les, sis d'elles d'autors amb pseudònim, aspiren al guardó literari, que s'entrega aquest vespre a Barcelona

El Palau de Congressos de Catalunya acull aquest vespre l'entrega del 62è Premi Planeta, el més ben dotat del món després del Nobel, amb 601.000 euros per al guanyador i 150.205 per al finalista. Es tracta d'unes xifres opulents i, tot i la crisi, intocables, segons recorda el president del Grupo Planeta.

478 originals s'han presentat al popular premi. Entre els deu finalistes només n'hi ha quatre amb noms d'autors reals: 'Alguacil de la Casa y Corte', de José María Cuadro; 'Una obstinada impronta', de Juan Burgos Baruel; 'El pacto, de Jorge Sugar Bescos, i 'La reencarnación de Eva', de Cristina Sandín.

La resta de novel·les finalistes, totes presentades amb autors que s'amaguen darrere d'un pseudònim, són: 'Mermelada de pétalos de rosas', 'París en los zapatos', 'La dama del hechizo', 'Volver a los diecisiete', 'La Quebrada del Roble' i 'Mamá se muere otra vez'.

El jurat del premi l'integren Alberto Blecua, Ángeles Caso, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Emili Rosales, secretari amb vot.

Clara Sánchez, María Dueñas, Carme Riera, Juan Villoro i Jorge Molist són alguns dels noms que sonen a les travesses. Durant la presentació del premi, Lara va afirmar que "mai no he volgut ser al jurat", i va precisar: "A mi no em surt rendible que guanyi un autor consagrat. Ens convé un Planeta que descobreixi gent nova", va afirmar, perquè calcula que només ven 150.000 exemplars més que no pas si edita l'autor consagrat directament. "Pel prestigi del premi sí que és bo", ha acceptat. Per demostrar la bona salut del premi, Lara ha xifrat en 40 milions els exemplars que s'han venut dels llibres guardonats i en 20.000 els autors presentats.

El secretari del jurat, Emili Rosales, ha destacat la qualitat de les novel·les presentades i que la majoria "bussegen en els conflictes actuals". Entre les finalistes n'hi ha moltes de temàtica costumista i romàntica, però també policíaca i històrica.

La gala de lliurament del Premi Planeta es podrà seguir en directe per internet a partir de les 23.40 hores.