CINEMA
Cultura 17/01/2011

'Pa negre', es menja els Gaudí

Tretze de quinze premis, inclosos quatre dels grossos: millor pel·lícula, millor direcció, millor guió i millor actriu protagonista. Només se'ls ha escapat el premi al millor actor protagonista ('La mosquitera') i al millor muntatge ('Buried'). Jordi Dauder ha dedicat el premi d'honor a Lluís Llach i al poeta Miquel Martí i Pol

Josep Lambies
3 min

BarcelonaEl primer premi de la nit dels Gaudí ha estat per a 'Pa Negre': millor vestuari, de Mercè Paloma. El segon, millors efectes especials, per a Josep Maria Aragonès, per 'Viatge màgic a l'Àfrica'. I 'Pa Negre' ha repetit de seguida: millor actriu secundària, per a l'adolescent Marina Comas, que ha recollit el premi amb llàgrimes als ulls, i millor actor secundari, Roger Casamajor. "Estic una mica acollonit", ha dit en recollir el premi. El millor telefilm, ha estat 'Quatre estacions'.

La decepció, relativa, per a l'equip de Agustí Villaronga, ha arribat quan s'ha anunciat el premi al millor actor, que se l'ha endut Eduard Fernández per 'La mosquitera'. 'Pa negre', però, sí que s'ha endut els premis següents en l'ordre de la cerimònia: al millor so, per a Dani Fontrodona, i a la millor direcció de producció, d'Álex Castellón. I la música original del film, obra de José Manuel Pagán, també ha estat guardonada.

I ha arribat el primer gran moment: un dels premis cabdals, el de millor actriu protagonista, ha estat per a Nora Navas, protagonista femenina de 'Pa negre' i ja premiada a Sant Sebastià. Ha recollit el seu premi Roger Casamajor, perquè ella era a Madrid per obligacions professionals.

Poc després ha arribat el moment gairebé culminant: millor director, Agustí Villaronga, per la mateixa pel·lícula que estava arrasant, aleshores ja era clar i indiscutible. I, com si no pogués ser d'altra manera, el reconeixement al millor guió també ha estat per a Villaronga. El director ha protagonitzat aleshores un moment curiós, perquè no se'l localitzava i Marina Gatell el cridava. Ha reaparegut més tard, a recollir el premi al millor guió, i l'ha dedicat a Emili Teixidor, autor de la novel·la homònima en gran part de la qual es basa la pel·lícula.

Després ha vingut un respir en la marató de recollida de premis de 'Pa negre': el premi al millor curtmetratge, que ha estat per a 'Les bessones del carrer de Ponent'. I el de millor pel·lícula europea, per a 'La cinta blanca', de Michael Haneke.

I un altre respir, en aquest cas per als competidors directes de 'Pa negre' en la llista de nominacions: el premi al millor muntatge, que se l'ha endut Rodrigo Cortés, per l'angoixant 'Buried', malgrat que el film de Villaronga també hi aspirava.

Després, ràpidament, la millor pel·lícula d'animació: 'Els cap de drap al país on sempre brilla el sol'.

I s'ha acabat el descans: hem tornat a 'Pa negre', amb la millor fotografia, d'Antonio Riestra, un guardó que li ha recollit Marina Gatell, que també treballa a la pel·lícula. Immediatament s'ha afegit al festival la millor direcció artística, per a Ana Alvargonzález, del mateix equip.

El millor documental ha estat 'Bicicleta, cullera, poma', de Carles Bosch, sobre la malaltia de Pasqual Maragall. Aquí hi ha hagut un parèntesi llarg, minuts de desconnexió de 'Pa negre'. Gran ovació, amb els assistents dempeus i Maragall a l'escenari. Paraules de l'expresident, que ha fet broma sobre si la seva malaltia és una malaltia de polítics: Reagan, Suárez, Solé Tura i ell mateix. "Hi ha alguna correlació?", ha preguntat.

Després tocava recordar els actors, directors i altres membres de la professió desapareguts l'últim any. I ha arribat el penúltim premi: la millor pel·lícula de parla no catalana, 'Buried'.

Fins que ha arribat el gran moment: 'Pa negre', entronitzada definitivament i oficialment com a millor pel·lícula catalana de l'any per Montserrat Carulla, que ha pronunciat els dues paraules del títol delectant-s'hi. Gran nit triomfal per a Agustí Villaronga i el seu equip: 13 premis de 15 nominacions.

El moment emotiu de Dauder

A mitja cerimònia, Joel Joan ha repassat la trajectòria de Jordi Dauder abans de lliurar-li el premi d'honor a la seva trajectòria. En rebre el reconeixement, Dauder ha assegurat: "Aquest és potser un dels moments més importants de la meva vida; en tot cas, ho és de la meva carrera professional". I dedica el guardó a Lluís Llach i Miquel Martí i Pol.

La catifa vermella, glamur al Paral·lel

La cerimònia del lliurament dels premis Gaudí ha començat just a les deu i 8 minuts, amb tan sols 8 minuts de retard.

Jordi Dauder havia estat un dels primers d'arribar a la catifa vermella que portava al teatre Artèria per a la tercera edició dels premis de l'Acadèmia del Cinema Català.

L'equip d''Herois' i Pasqual Maragall també han estat dels més puntuals. I el director de l'Acadèmia, Joel Joan, els anava rebent. El glamur ha arribat amb Cristina Brondo, amb vestit blanc i talons daurats.

L'equip de 'Pa negre', amb les seves 15 nominacions, ha acaparat tota l'atenció ja quan ha arribat, sobretot els nens, fantàstics actors com han pogut comprovar els moltíssims espectadors que han vist la pel·lícula.

stats