Premis
Cultura 22/02/2011

Pessarrodona i Mariscal, premis nacionals

L'escriptora terrassenca Marta Pessarrodona és la segona dona que obté el premi Nacional de literatura. Només Carme Riera l'havia guanyat abans. Els guardons que ara atorga el CoNCa també han reconegut Javier Mariscal (disseny), l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya i el còmic 'Miguel Núñez: mil vidas más', de Pere Gálvez, Alfons López i Joan Mundet.

Redacció
2 min
Javier Mariscal

BarcelonaEl jurat ha destacat "la qualitat humana i intel·lectual" de l'obra literària de Pessarrodona com a poeta, narradora, assagista, dramaturga i traductora, i que en el 2010 va demostrar amb llibres de poesia com Animals i plantes, i assajos com França: gener 1939. La cultura catalana exiliada (publicat per ARA LLIBRES), i L’exili violeta (Meteora). El veredicte deixa clar que "Pessarrodona és 'una dona de lletres' en el sentit més genuí. Una 'donassa', com ella ha dit d’altres escriptores, de la literatura catalana".

Respecte a Mariscal, que aquest divendres estrena el film que ha realitzat amb Fernando Trueba, Chico & Rita, el jurat dels premis nacionals de cultura diu queés mereixedor del guardó "per haver sabut conjugar, al llarg de la seva trajectòria, caràcter personal i capacitat de comunicació per a cada projecte concret, tot plegat sota l’aparença del joc i de l’humor però impregnat d’una gran intel·ligència visual i narrativa. Coincidint amb els seus seixanta anys, Javier Mariscal ha viscut al 2010 un moment de reflexió amb la seva exposició retrospectiva a la Pedrera i alhora un projecte de futur amb l’estrena de la pel·lícula Chico & Rita feta juntament amb Fernando Trueba”.

En la categoria de còmic, el jurat diu haver apostat per un llibre "punyent", que recupera "una part de la nostra memòria història amb una obra plena d'intel·ligència i emoció, en la qual els vibrants textos i les acurades il·lustracions van acompanyats d'unes historietes amb una força narrativa i gràfica excepcional".

Quant a la dansa, el CoNCA ha valorat la feina de l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya "pel nou impuls amb què ha introduït millores en l’àmbit de les noves tecnologies pel que fa a la informació, la comunicació i la difusió de la dansa; per la tasca d’ajuda i de suport als joves creadors i, sobretot, per continuar lluitant incansablement per un reconeixement digne de la professió i per la regulació dels drets laborals del sector de la dansa".

stats