El Primavera Sound cancel·la l'edició 2021: què passarà amb els festivals d'estiu?

El Sónar manté la incògnita de si se celebrarà mentre el Cruïlla per ara tira endavant

3 min
La quinzena edició del Primavera Sound

BarcelonaEl Primavera Sound tampoc podrà celebrar els seus 20 anys aquest estiu. El festival ha anunciat que cancel·la també l'edició 2021, que s'havia de fer del 2 al 6 de juny, "per causes de força major". Serà el segon any consecutiu sense Primavera. Segons el seu portaveu, a tres mesos del certamen, ja no podien endarrerir més l'inici de la producció executiva d'un esdeveniment que mou un pressupost de 15 milions d'euros. "No ens podem arriscar", afirmen els organitzadors. La "incertesa que hi ha en el marc legal i sanitari per organitzar grans esdeveniments", sumada a les restriccions actuals i al fet de no poder garantir que a última hora es pugui celebrar, ha fet prendre la decisió malgrat que tenien el cartell tancat (noms com The Strokes, The National, Bad Bunny, Massive Attack, C. Tangana, Iggy Pop, Pavement i un llarg etcètera) i les entrades exhaurides (70.000 abonaments). Igual com van fer l'any passat, les entrades es poden conservar per a l'any que ve. Prometen que el 2 de juny es revelarà el cartell del Primavera Sound 2022 i que serà una edició històrica que aglutinarà tots els hits perduts. "El desafiament per al 2022 serà intentar fer un festival que ningú s'imagini", diuen. El Primavera Pro sí que es farà del 2 al 4 de juny.

La decisió del Primavera Sound no era del tot inesperada, sinó que va en consonància amb altres festivals internacionals. Primer va ser el festival anglès de Glastonbury, que al gener ja va anunciar que cancel·lava la seva edició, que s'havia de celebrar del 23 al 27 de juny. Després va ser Coachella, a finals de gener. El festival nord-americà marcava el pas perquè era el primer de gran format al calendari internacional, ja que se celebra a l'abril a Califòrnia i atreu els principals caps de cartell del món de la música, que hi comencen gira. Sense altres festivals a la vista, amb Europa encara del tot tancada a la cultura, als artistes nord-americans se'ls complica la possibilitat de fer gira i rendibilitzar la inversió. I tot i així tots els artistes estaven disposats a venir i també a moure dates, perquè tenen dificultats per tenir actuacions. "Ho estan passant tan malament com nosaltres, estem al mateix barco i patim tots", diuen des del Primavera. Tanmateix, també hi ha festivals que mantenen les dates més enllà de l'estiu, com el Reading anglès a finals d'agost o el Rock in Rio al Brasil a finals de setembre.

Festivals adaptables segons les restriccions

Aquest dimarts el Govern ha dit que preveu poder recuperar a la tardor algunes activitats amb assistència "massiva" de públic, com ara festivals de música, si s'arriba a la immunitat de ramat a partir de les vacunes de la covid-19. Aquest dilluns el doctor Argimon va dir que a l'estiu hi hauria marge per celebrar alguns "festivals a l'aire lliure" com l'any passat, però la dimensió del Primavera Sound, que en cinc dies reuneix 220.000 persones a peu dret, tot i que sigui a l'aire lliure, en complica la viabilitat. L'empresa optarà per altres formats de concerts, com ja està fent amb les Nits al Coliseum (del 16 d'abril al 2 de maig) i com ja va fer amb les Nits del Fòrum l'estiu passat, amb un aforament d'unes 1.200 persones, un model que repetiran encara no saben en quin format.

Caldrà veure quina decisió pren el Sónar, que s'ha de celebrar del 17 al 19 de juny. Ahir els seus responsables només van voler avançar que els pròxims dies comunicaran "els seus plans per al 2021 i 2022". Qui sí que segueix endavant amb la idea de celebrar un festival convencional, a peu dret i amb 25.000 persones cada dia, és el Cruïlla. El festival barceloní, que s'ha de celebrar del 8 al 10 de juliol, té un cartell menys quilomètric i un públic essencialment local. L'any passat el Cruïlla es va transformar per oferir concerts de petit format.

Entre els grans festivals d'estiu també estan pendents de l'evolució del virus. Al festival de Cap Roig encara no han pres una decisió definitiva. Al festival de Pedralbes, Peralada i Porta Ferrada treballen per tirar endavant l'edició 2021 adaptant la seva oferta a les possibilitats pandèmiques. Pedralbes té en cartell uns 25 concerts de grans figures (Carla Bruni, Raphael o Patti Smith) i quaranta nits seguides d'actuacions en directe. Porta Ferrada, que ha reprogramat alguns artistes del 2020 i n'anunciarà de nous (Jamie Cullum, Simple Minds o Leiva), optarà per fer els concerts al Guíxols Arena com l'any passat, en cas que calgui. Al Festival de Peralada estan "treballant en tots els escenaris possibles" per poder presentar una programació i "veure, ben entrada la primavera, quina és la millor manera per fer-ho possible".

stats