Cultura 19/05/2012

La princesa Leia Organa, detinguda per rebel·lió

Xavi Serra
3 min
La princesa Leia Organa, detinguda per rebel·lió

CORUSCANTCommoció a la galàxia. Tropes imperials comandades per Darth Vader van abordar ahir la nau diplomàtica amb destí a Alderaan que transportava la senadora Leia Organa i la van arrestar per rebel·lió. Tot i que les autoritats imperials no han fet cap comunicat oficial sobre els fets, l'ARA ha sabut que la senadora està acusada de col·laboració amb l'Aliança Rebel.

La galàxia es debat entre la sorpresa i la indignació davant d'aquest episodi. Fins ahir, Leia Organa era una de les figures més en alça de la política galàctica. Amb una personalitat carismàtica i enèrgica, Organa havia estat la senadora més jove a exercir el càrrec i una de les veus més crítiques amb la política autoritària de l'Imperi, i s'havia convertit en portaveu del descontentament de molts planetes i cap visible de l'oposició política a l'emperador Palpatine.

Política de raça -és filla del llegendari senador Bail Organa-, Leia Organa també és la princesa d'Alderaan i una personalitat estimada al seu planeta i respectada en tota la galàxia. No es pot dir el mateix del seu captor, Darth Vader, mà dreta de l'emperador i executor de les polítiques més repressives, entre les quals la persecució i extermini dels cavallers jedis.

El Senat, en el punt de mira

La galàxia no vivia una situació tan inestable des dels dies de les Guerres dels Clons. Ahir no es parlava de res més als passadissos del Senat. Més enllà de la sorpresa per la detenció d'Organa, s'estenia entre els senadors la por que l'emperador Palpatine utilitzés aquest episodi com a excusa per reduir encara més les atribucions del Senat, una institució que molts consideren avui dia purament decorativa.

D'altra banda, apareix un dubte: ¿podrà sobreviure el Senat a la pèrdua de la seva estrella més fulgurant? La jove senadora havia aglutinat al seu voltant els sectors contraris al règim amb una encesa defensa dels ideals de l'antiga República, tensant la corda sovint amb les autoritats imperials. "La República és morta", va recordar-li amb contundència l'emperador en la seva última intervenció al Senat. "La galàxia ha de mirar cap al futur, i el futur de la galàxia sóc jo".

Si es confirmés la pertinença de la princesa Leia al moviment rebel, la seva detenció seria un cop molt fort per a l'oposició política a l'emperador. Tanmateix, la popularitat de la princesa Leia podria jugar a favor de les aspiracions dels rebels, que ja són vistos amb simpatia des de molts racons de la galàxia. L'Imperi haurà d'anar amb compte si no vol que Leia Organa es transformi en un símbol de la lluita contra les polítiques imperials. Seguint el seu exemple, molts sectors contraris al règim podrien arribar a la conclusió que l'acció militar és l'única opció davant l'Imperi.

Cap a la guerra civil?

La rebel·lió, que s'autodenomina Aliança per restaurar la República, ha estat un maldecap constant per a les autoritats imperials durant els últims anys. A Vanteer van destruir una base militar de l'imperi i a Natriss la seu del govern. A la Batalla d'Aurelia les tropes imperials van arrasar una base de les forces rebels, però bona part de les naus i els rebels van fugir cap a l'hiperespai.

Tot i que l'imperi sempre ha qualificat els rebels de "terroristes", el suport que diferents sectors planetaris han ofert al moviment fa que ja es parli obertament de guerra civil galàctica. Les forces d'un bàndol i de l'altre no són comparables: l'imperi té un aparell militar sense rival a la galàxia i una gran flota de destructors, però per enfrontar-se als rebels abans necessita localitzar el seu quarter general.

L'Estrella de la Mort

L'ARA s'ha posat en contacte amb un representant de l'Aliança Rebel que afirma que la detenció de Leia Organa podria estar relacionada amb el desenvolupament d'un giny militar anomenat Estrella de la Mort. Segons aquesta font, l'Imperi fa anys que desvia en secret recursos econòmics per a la creació d'una estació de combat planetària amb un poder de destrucció "com mai s'ha vist a la galàxia". L'objectiu d'aquesta super- arma, de la mida d'una petita lluna, no seria tant acabar amb l'Aliança Rebel com reforçar el poder de l'emperador a la galàxia.

Aquest diari ha intentat confirmar les acusacions de la font rebel, però l'única resposta oficial ha estat el silenci. En aquest panorama de tensió i sospites, la detenció de la princesa Leia podria desencadenar noves accions dels rebels i conduir a un enfrontament directe entre els dos bàndols.

Després de dinou anys de pau, la galàxia podria estar a punt d'entrar en una nova era de conflicte en què, tot i l'avantatge de les tropes imperials, el resultat final és a hores d'ara del tot incert.e

stats