El festival Temporada Alta presenta 110 espectacles: resum en 10 noms internacionals i 5 eixos

Un espectacle de foc pels carrers del Barri Vell de Girona donarà el tret de sortida al festival el 2 d'octubre, amb una allau de propostes, 66 d'autoria catalana

El festival Temporada Alta celebrarà una nova edició del 2 d'octubre al 8 de desembre. Serà la més extensa del certamen gironí, amb 110 espectacles. Hi haurà 36 estrenes absolutes i una quinzena d'estrenes més a l'Estat o Catalunya. Es podran veure 40 espectacles internacionals i hi haurà 25 coproduccions o produccions pròpies. L'oferta és aclaparadora, amb 30 seus de 10 ciutats. Aquest és un resum en sis eixos del que vindrà:

 

 • Un espectacle de foc pels carrers del Barri Vell de Girona donarà el tret de sortida al festival. Serà la companyia francesa Carabosse, una plataforma de creadors especialistes en arts de carrer, circ i foc, que representaran la 'Cerimònia del foc'.  

 

 • Entre els primeres espases internacionals, 10 vells coneguts .
 1. L'anglès Declan Donnellan dirigirà la seva companyia russa del Teatre Puixkin a 'Mesura per mesura'.
 2. El lituà Oskaras Korsunovas repetirà al festival amb el monòleg beckettià 'L'última cinta de Krapp'.
 3. L'alemany Thomas Ostermeier adaptarà 'El matrimoni de Maria Braun' de Fassbinder.
 4. El mestre Peter Brook torna a Girona amb 'The valley of atonishment', un muntatge que cerca els misteris del cervell humà.
 5. El belga Guy Cassiers presenta una 'performance' tecnoliterària basada en un assaig de Jonathan Littell.
 6. L'artista William Kentridge rescatarà l'espectacle que el va catapultar a la fama amb la Handspring Puppet ('Ubu i la comissió de la veritat').
 7. L'actor Michael Pennington oferirà un espectacle sobre la vida de Txékhov escrit i interpretat per ell mateix.
 8. Torna l'argentí Claudio Tolcachir ('Dinamo') però porta de regal un dels seus 'fills' teatrals: un dels actors de la seva companyia, Pablo Messiez, és un dels nous autors i directors argentins, i presenta un díptic.
 9. Reapareixen els mexicans Lagartijas Tiradas al Sol amb una obra sobre el narcotràfic.
 10. El belga Fabrice Murgia analitzarà la societat hiperconnectada des d'una obra hiperconnectada.     

 

 • Deu apostes per l' experimentació: Temporada Alta segueix defensant la creació exportable i les dramatúrgies no convencionals amb creadors com Blai Mateu- Baró d'Evel (estrenen 'Bèsties', 'El ball' i un documental), Animal Religion, Roger Bernat, la Societat Doctor Alonso, Xavier Bobés, Ernesto Collado i Piero Steiner, Loscorderos.sc i El Conde de Torrefiel. Lali Ayguadé obrirà el festival al Teatre de Salt amb 'Kokoro'.     

 

 • La dramatúrgia catalana tornarà a tenir protagonisme, amb 66 estrenes de creadors d'aquí (25 són gironins). Estrenaran al Temporada Alta: Manel Dueso, Clàudia Cedó, Lluís Danés, Llàtzer Garcia, Jordi Oriol (adaptant 'La tempesta' a 'L'empestat'), Aleix Aguilà (amb una versió lliure de 'Hedda Gabler' dirigida per Pau Miró amb la Companyia Solitària) i Cristina Clemente (una història que ocorrerà en una casa noucentista per a 25 espectadors). Aquest any protagonitzaran el Torneig de Dramatúrgia Catalana Aleix Aguilà, Gemma Brió, Clàudia Cedó, Cristina Genebat, Ramon Madaula, Sergi Pompermayer, Alberto Ramos i Estel Solé.

 

 • Espectacles d'èxit, preestrenes de luxe: la mostra internacional 'Snowshow' de Slava Polunin és una de les propostes que el festival recupera. Però més sovint són espectacles que tenen la preestrena a Girona abans de fer temporada a Barcelona i que estan pensats per atreure grans públics. Per exemple: 'Una altra pel·lícula', el nou Mamet que dirigirà Julio Manrique; 'Patetisme il·lustrat' de Carles Santos; el musical '73 raons per deixar-te' o Les Antonietes i 'Un tramvia anomenat desig'.  

 

 • Concerts destacats: Ute Lemper, Maria Rodés, PaGAGnini, Vinicio Capossela amb Cabosanroque, Niña Pastori, Els Pets en concert de cambra, José Domingo i Sílvia Pérez Cruz.

 

Més continguts de