Publicitat
Publicitat

TEATRE

La propera temporada del Teatre Lliure en 10 noms

En el primer any de Lluís Pasqual a la direcció, el teatre superarà els 70.000 espectadors –per sota dels 79.500 de l'anterior temporada– amb un 68% d'ocupació 

Aquest migdia Lluís Pasqual ja ha desgranat tota la temporada 2012/13 del Teatre Lliure. Els dos conceptes que l'engloben, segons el director, és el "xoc de generacions" –es confessa preocupat pels joves a la vintena– i "fer teatre contra la por". Per això assegura que ha volgut fer una temporada "il·luminista" amb gent que sigui capaç de mirar la realitat "amb certa tendresa i humor". Ha programat 31 espectacles –entre grans coproduccions i petits espectacles de lectures dramatitzades– i  també ha encetat un apartat de concerts. A més, promet reobrir l'Espai Lliure per a què hi actuïn joves que comencen a fer teatre, sense que això signifiqui un sobrecost pel teatre, que té un pressupost per al 2012 de 7,6 milions d'euros. D'entre els noms que destaquen per la temporada que ve en seleccionem 10.

- Francesc Orella: L'actor protagonitzarà tres espectacles al Lliure. Farà de candidat de president de la Generalitat a 'Pàtria' de Jordi Casanovas. També protagonitzarà 'L'estranger' de Camus dirigit per Carles Alfaro i podrà ser a la reposició de 'Hedda Gabler' on aquesta temporada no va poder actuar perquè es va trencar un peu.

- Pau Miró. Lluís Pasqual ha recuperat la figura de l'autor resident. Serà Pau Miró, autor de l'èxit d'aquesta temporada 'Els jugadors'. S'ocuparà de fer dramatúrgies per encàrrec i, a més, està preparant un text d'Alan Bennett on previsiblement Anna Lizaran farà de sense sostre. 

- Lluís Pasqual. Hi serà per partida doble. Dirigirà una obra que fa temps que acarícia 'Blackbird' de David Harrower (sobre una història d'amor i pederàstia) i dirigirà 'Els feréstecs', un Goldoni que assegura que li ha demanat el públic. Els feréstecs seran Andreu Benito, Jordi Bosch, Boris Ruiz, Xicu Masó i torna al teatre Laura Conejero.

- Miguel del Arco. És l'últim director-dramaturg de moda a Madrid. Autor de les dues obres que han triomfat als Max, 'Veraneantes' i 'La función por hacer'. Com que 'Veraneantes' no ha pogut arribar a fer estada al Lliure perquè han hagut de tancar la companyia per culpa de la crisi, Pasqual l'ha fitxat amb un altre espectacle: 'Juicio a la Zorra', on Carmen Machi interpreta l'Helena que dóna una nova visió de la Guerra de Troia.

- Pau Carrió: El jove director torna a ocupar-se del cicle de lectures dramatitzades. Aquest any giraran al voltant de la memòria europea. Hi haurà nou espectacles dirigits per David Selvas, Juan Carlos Martel, Lluís Pasqual, el mateix Carrió, Carme Portaceli, Pau Miró i els germans Queco i Rosa Novell.  Un d'aquests espectacles, el que dirigeix Pasqual, sorgirà d'un taller per a actors.

- Daniel Veronese. El director argentí que vam descobrir amb Àlex Rigola –absent a la programació– torna al Lliure amb 'Los hijos se han dormido', una versió de 'La gavina' de Txèkhov.

- Josep Maria Mestres. El director dirigeix un Mark Ravenhill anomenat 'Dispara. Agafa tresor. Repeteix'. amb actors de la seva 'troupe' com Sílvia Bel o Àlex Casanovas o Carmen Machi que no eren habituals del Teatre Lliure.

- David Albet. El nou conseller del CoNCA dirigeix la BCN216, el grup instrumental que serà resident al Teatre Lliure. A més d'inaugurar la temporada el 10 d'octubre amb 'Songs of wars I have seen', faran un cicle de concerts al foyer i participaran en una ràdionovel·la de 'L'estranger'.

- Tortell Poltrona. La 'Hedda Gabler' de David Selvas i Laia Marull torna per tancar la temporada que ve, després d'assolir ple absolut aquesta temporada. També torna la cuidada programació familiar, amb tres espectacles, dos dels quals ja s'han fet aquesta temporada, 'Un bosc de cames' i 'Lava'. I també tornarà Tortell Poltrona per Nadal però no amb el circ sinó amb 'Grimègies' un solo on reflexiona sobre la mort.

- Blanca Portillo. És l'altra actriu de l'escena espanyola que farà temporada al Lliure ni més ni menys que amb la Compañía Nacional de Teatro Clásico. Interpretarà 'La vida es sueño de Calderón de la Barca. Ella serà Segismundo. Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT