Agenda cultural
Cultura 01/12/2016

10 propostes culturals pel cap de setmana

De la inauguració del festival de cinema REC de Tarragona al comiat del festival de teatre Temporada Alta de Girona

Ara
6 min
'El día más feliz en la vida de Olli Mäki', un dels films que es projecten al REC

REC, el festival de cinema de Tarragona més internacional

Tarragona. Fins al 6 de desembre

Inicia la 16a edició del REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona que acull una vintena de pel·lícules, de les quals onze van a concurs dins la secció 'Òpera prima'. Es tracta de l’edició del festival més internacional, ja que estrena obres de països que mai havien participat, com ara Paraguai, amb 'La última Tierra' (diumenge, 16 h), l’experiència íntima d’un ancià que viu a una petita caseta al mig de la jungla cuidant la seva dona malalta, o Egipte, amb 'In the Last Days of the City' (dissabte, 16 h), pel·lícula que ha estat vetada pel Festival d’El Caire, i que parla sobre el que significa estar lluny de casa i de la ciutat estimada. Entre les altres estrenes, destaquen títols com 'Distancias cortas' (dissabte, 22 h), on l’afició fotogràfica canvia la vida del protagonista i li redescobreix el món, 'Aka Nadia' (divendres, 22 h), que tracta l’impacte dels conflictes històrics a l’àmbit personal i el problema de la identitat i l’acceptació de l’altre. Destaquen també films que ja estan a la carrera dels Oscar, com la suïssa 'Mi vida de calabacín' o la finlandesa 'El día más feliz en la vida de Olli Mäki', de Juho Kuosmanen.

S'acaba el Temporada Alta

Girona / Salt. Dia 3 i 4 de novembre

Després de més de dos mesos, el festival Temporada Alta s'acomiada aquest cap de setmana amb diversos espectacles entre els quals destaquen 'Who is me. Pasolini', la nova producció de cambra d'Àlex Rigola a partir de l'últim poema de Pier Paolo Pasolini, 'Poeta de las cenizas'. Només una trentena de persones podran accedir a cada funció i veure de prop com Gonzalo Cunill encarna el sentit d'aquest text que descriu tot el pensament literari i vital del poeta. La proposta internacional del cap de setmana és 'Acceso' del cineasta Pablo Larraín, que fa el salt al teatre amb un monòleg protagonitzat per Roberto Farías. Sergi López torna al festival en el seu 25è aniversari amb 'Non solum', tot un clàssic. I encara hi haurà Pep Planas i Abel Folk recitant 'Amor i humors' de Shakespeare i Cervantes amb música, i Montserrat Carulla recitant la seva experiència vital a 'La música de les paraules'.

Gonzalo Cunill a 'Who is me. Pasolini'

Recuperant la cuina local i tradicional

Conca de Barberà. Fins al 31 de desembre

“La cuina d’un país és el seu paisatge posat a la cassola”, va dir Josep Pla. I és que fins fa poques dècades les nostres taules s’omplien d’aliments produïts en el nostre territori. La tecnologia i la globalització, però, han transformat en gran mesura els nostres plats i hàbits culinaris. L’exposició itinerant 'Els paisatges a la taula', que ha dut a terme la Xarxa de Museus d’Etnologia, i actualment es pot veure al Museu Comarcal de la Conca de Barberà, ens apropa a la gran varietat de recursos que ha caracteritzat la cuina del nostre país, reflex de la diversitat geogràfica del territori, i reflexiona sobre la pèrdua del coneixement local i tradicional provocada per la globalització. També dedica una part a explicar de les noves iniciatives que sorgeixen per a recuperar aquest patrimoni.

Una de les imatges de l'exposició 'Paisatges a taula'

El camí de l'èxit de l'olotí Miquel Blay

Girona. Fins al 17 d'abril del 2017

Amb motiu del 150è aniversari del naixement de l’olotí Miquel Blay, un clar referent internacional de l’escultura de finals del segle XIX i principis del XX, el Museu de la Garrotxa d’Olot i el Museu d’Art de Girona han organitzat dues exposicions temporals. La mostra de Girona, 'Miquel Blay. El camí de l’èxit', presenta una selecció de les seves millors escultures i també dibuixos, documentació i material en part inèdit. A més, ressegueix el procés de formació de Blay des del 1888, quan l’escultor va rebre la beca de formació de la Diputació de Girona, fins al 1906, quan es va instal·lar a Madrid. Per la seva banda, la mostra d’Olot 'Miquel Blay. Sentiment olotí', se centra en el vincle de l’artista amb la seva ciutat natal, on Blay va formar-se i va produir les seves primeres creacions i amb la qual va mantenir sempre una forta vinculació.

La cuina dels germans Roca entra al museu

Barcelona. Fins al 23 d'abril del 2017

El Palau Robert acull l’exposició 'El Celler de Can Roca, de la Terra a la Lluna', amb motiu dels

30 anys del restaurant dels germans Roca. A través de sis àmbits, la mostra explica el procés creatiu i la sòlida trajectòria del restaurant, des de la descoberta de les arrels del “món Roca” originari, a la fonda familiar regentada pels seus pares a Girona, fins a l’experiència total del reconegut internacionalment com a millor restaurant del món, El Celler de Can Roca.

'El Celler de Can Roca, de la Terra a la Lluna', una exposició sobre la trajectòria dels germans Roca

Fira d'artistes i activitats tradicionals

Tàrrega. Del 3 al 6 de desembre

Tàrrega es converteix els pròxims dies en un atractiu aparador d’art, disseny i artesania de les terres de Lleida i d’altres punts de Catalunya amb la 18a Fira d’artistes i activitats tradicionals. L’Espai Fassina, l’Espai MerCAT i la plaça de les Nacions sense Estat acolliran més d’un centenar d’expositors. Entre les activitats, destaca la presentació del llibre 'Cuines de Tàrrega' (diumenge, 18 h).

El fenomen dels fotollibres a Catalunya

Granollers. Fins al 29 de gener del 2017

El Museu de Granollers acull la mostra col·lectiva 'Fotollibre. Aquí i ara', que se centra en els llibres de fotografia editats al nostre país entre els anys 2011 i 2014. L’exposició vol ser un reflex de la varietat, tant dels gèneres fotogràfics com dels col·lectius, editorials i autors, que l’han protagonitzat. Reuneix treballs fotogràfics recents dels artistes Ricardo Cases, Cristina de Middel, Óscar Monzón, Simona Rota, Aleix Plademunt, Txema Salvans, Carlos Spottorno i Antonio M. Xoubanova.

L'exposició 'Fotollibre. Aquí i ara'

Una trobada reuneix aficionats del Lego

Terrassa. 3 i 4 de desembre

Els entusiastes del Lego tenen una cita aquest cap de setmana al mNACTEC (Terrassa), on té lloc l’HispaBrick Magazine Event, una trobada d’aficionats del Lego. Entre altres, hi haurà exhibicions de maquetes, un joc de pistes, tallers per aprendre a controlar robots, i un espai de joc infantil de construccions.

Diada de la rumba

Fabra i Coats de Barcelona. Dia 4 de desembre

La Diada de la Rumba aplega cada any els principals actius de la rumba catalana en una trobada que inclou actuacions musicals i activitats lúdiques i de reflexió. La vuitena edició serà a la Fabra i Coats. El punt culminant de la jornada serà 'Generacions rumberes', un gran concert col·lectiu que reunirà una desena de grups de diferents generacions: Peret Reyes, Morostio, La República Rumbera, Rumba Tarumba, Rumba Que Derrumba, Bananna Beach, Tupica, Sandunguera, Alma de Boquerón, Son de la Rambla i Set de Rumba. També hi haurà tallers de ball, palmas i guitarra, una exposició dels personatges més rellevants de la rumba catalana, un mercadillo de productes rumberos i la presentació del disc 'El Noi: La bomba gitana'.

Un festival de cinema als marges

Zumzeig. Del 2 al 10 de desembre

El Márgenes és un festival de cinema online que se celebra al desembre i té 7 seus diferents a l'estat i a nivell internacional; una de les quals és Barcelona, on té lloc de forma física al cinema Zumzeig del 2 al 10 de desembre. Al web, els films es poden veure gratuïtament. Participen a competició 13 pel·lícules que mostren la diversitat formal i de temàtiques de la producció independent de la península i llatinoamèrica: transexualitat i empoderament, relectures de 'La metaforfosis', les desventures d'un gallec a Suècia, paisatges postindustrials, el lirisme a favor de la denúncia social, etc.

stats