Cultura 22/04/2012

Les propostes de l'ARA per a Sant Jordi: 5 històries sobre personatges

Kafka, Marilyn Monroe, la reina Sofia, Pilar Rahola i Terenci Moix, retratats

Ara
2 min
Blonde

BarcelonaBlonde. Joyce Caroloates. Alfaguara

Una dècada després de la seva publicació, Alfaguara recupera el retrat que la nord-americana Joyce Carol Oates va fer de Marilyn Monroe, morta l'agost del 1962. Blonde, una tragèdia basada en fets reals, no és tant una biografia com una nova mirada novel·lada a la vida del mite. Oates remena informacions, diaris i testimonis per bastir un relat diferent, propi, lluny de la història. S'estima més buscar i entendre els perquès i les circumstàncies d'aquella nena anomenada Norma Jean Baker que va conquerir Hollywood. La llegenda la va convertir en la rossa, però també va fer més profundes i tràgiques les seves inseguretats.

Kafka. Pietro Citati. Quaderns Crema/Quaderns CremaAcantilado

L'italià Pietro Citati ha viatjat amunt i avall pel laberint kafkià. I en comptes de perdre-hi el cap, ha saltat la tanca per explicar la vida de Kafka d'una manera tan original com atractiva i rigorosa. Fent servir els recursos literaris amb llibertat, Citati aconsegueix que el lector quedi atrapat per una lectura que el durà fins a l'últim racó de l'ànima de l'autor d'El procés.

La soledad de la reina. Pilar Eyre. La esfera de los libros

La periodista barcelonina Pilar Eyre descriu la reina Sofia com una dona solitària, protagonista a contracor d'una tragèdia grega, víctima d'un matrimoni què és gairebé una farsa i castigada per una vida privada decebedora. Eyre empatitza amb aquesta trista figura arraconada per un marit maldestre, el Borbó que s'estima més disparar elefants que parlar amb la seva dona.

El tiempo es un sueño pop. Juan Bonilla. RBA

Juan Bonilla assumeix el repte d'escriure la biografia de Terenci Moix (1942-2003), i se'n surt perquè equilibra els aspectes personals i l'obra, la frivolitat i la força narrativa. Bonilla contextualitza, desmitifica, retrata i sobretot reivindica la importància literària de l'autor d'El dia que va morir Marilyn a partir d'una aguda anàlisi crítica.

Què pensa Pilar Rahola? Marc Pérez. Dèria

Marc Pérez entrevista en profunditat Pilar Rahola en un llibre que vol donar respostes a la pregunta del títol. El pensament de Rahola és mou en els àmbit de la raó, però amb una vehemència i un abraonament que ja són marca de la casa. Aquest Sant Jordi, Rahola també publica una actualització del llibre Carta al meu fill adoptat (La Magrana), onze anys després de la primera edició.

stats