Art

Un Picasso robat a París el 2001 apareix a Nova York amb l'etiqueta 'Bon Nadal'

'La coiffeuse' (1911) venia de Bèlgica etiquetat com a 'artesania' i amb un preu de 32 euros, però l'última vegada que va ser exposat estava valorat en 2,2 milions d'euros

'La coiffeuse' ('La perruquera'), un quadre cubista de Picasso que va desaparèixer del Centre Georges Pompidou de París el 2001, s'ha trobat a Newark, a l'àrea metropolitana de Nova York. L'obra, un oli sobre llenç de 33 amb 46 centímetres, havia arribat de Bèlgica en un vaixell, en què estava etiquetada com a 'artesania' i valorada en 32 euros. La pintura, datada del 1911, va arribar el 18 de desembre al port de Newark. A la seva etiqueta es podia llegir 'Joyeux Noel' (Bon Nadal), com explica The New York Times.

A la duana, els agents van examinar el paquet i van descobrir l'obra d'art, que va passar a mans del Departament de Seguretat Nacional nord-americà. L'última vegada que se l'havia vist exposada va ser el 1998 a Munic, des d'on va tornar als magatzems del museu parisenc, on va desaparèixer. En aquell moment, l'obra estava valorada en més de 2,2 milions d'euros.

El president del Centre Pompidou, Alain Seban, ha afirmat que espera exposar "aviat" l'obra recuperada. Segons Seban, 'La coiffeuse' pot tornar a exhibir-se a les parets del museu "amb motiu de la nova presentació de col·leccions modernes que es presentarà a finals de maig". Aquest robatori "segueix sense explicació", afirma, i ha considerat aquesta troballa "una bona notícia".