Publicitat
Publicitat

OSCARS 2016

L’assot negre de Hollywood presenta els Oscars més blancs

L’humorista Chris Rock s’ha distingit per criticar la falta de diversitat de la indústria de l’espectacle

A mesura que s’acosta la gala dels Oscars, la nit de diumenge a dilluns, tota l’atenció es concentra en Chris Rock, el presentador. Enmig de la polèmica per la falta de diversitat dels premis, que aquesta edició només han nominat intèrprets blancs, que Rock sigui el mestre de cerimònies pren un significat especial, i no només perquè sigui negre, sinó perquè el còmic s’ha distingit sempre per al·ludir en els seus monòlegs i pel·lícules als prejudicis racials dels Estats Units. I, específicament, la falta de diversitat de Hollywood. “Una indústria blanca”, criticava en un article que va escriure el 2014. “Quants negres coneixes que treballin a Hollywood? Ningú els contracta. Un home negre amb veu greu i una mica de barba? Ni somiar-ho”.

Fes la porra dels Oscars de l'ARA (amb consells d'expert)L’humorista ja va presentar els Oscars el 2005, però en aquella edició hi havia quatre intèrprets negres nominats i dos es van endur l’Oscar (Jamie Foxx per Ray i Morgan Freeman per Million dollar baby ). Quan poc després de la gala David Letterman va preguntar-li si tornaria a presentar els premis, Rock va contestar que sí, però a condició que “hi hagués un munt de gent negra”. Una dècada després, el còmic torna a presentar els Oscars en una edició sense nominats negres i marcada per l’anunci de Spike Lee i Will Smith que no assistiran a la gala. Animat a sumar-se al boicot pel raper 50 Cent i altres personalitats de la cultura negra, Rock només té una forma de complir el compromís amb l’Acadèmia i sortir amb el cap ben alt: disparar el seu enginy corrosiu contra el racisme de Hollywood. Fins i tot la presidenta de l’Acadèmia dóna per fet que en la cerimònia s’abordarà el tema de la falta de diversitat. “És Chris Rock, no esperem menys d’ell -va declarar Cheryl Boone Isaacs al Hollywood Reporter -. El vam fitxar abans de la polèmica perquè aportés risc i diversió intel·ligent a la cerimònia. I sí, volem que toqui el tema”.

El còmic guarda silenci

Qui no s’ha pronunciat sobre la qüestió és l’humorista. Des de l’esclat de la polèmica, Rock ha evitat concedir entrevistes i comentar les seves intencions de cara a la gala. Comediant experimentat, sap que ensenyar les cartes abans d’hora no jugarà a favor seu. Però a través del productor dels Oscars s’ha sabut que, després de l’esclat de la polèmica, l’actor va estripar el guió que estava preparant i es va tancar amb el seu equip de guionistes per escriure’n un de nou. Rock mai trobarà un escenari més propici: una Acadèmia dirigida per una dona negra que ha entonat el mea culpa i ha anunciat canvis profunds en les normes de la institució per enfrontar el problema de la diversitat. Els acadèmics, que no entomen les crítiques tan bé com els membres de l’Associació de Premsa Estrangera -els organitzadors dels Globus d’Or-, per una vegada estan disposats a rebre de valent.

Malgrat tot, és probable que el racisme dels Oscars només sigui un dels temes de la nit. L’última vegada que Rock va presentar la gala el gran objectiu de les seves bromes no va ser cap actor ni director sinó George W. Bush, acabat de reelegir president. Tan probables com els acudits sobre l’Acadèmia seran, doncs, els dirigits al candidat republicà Donald Trump. I si en l’anterior gala que va presentar Rock va incloure-hi  un vídeo en què preguntava a gent del carrer sobre les pel·lícules nominades amb resultat hilarant -ningú les havia vist-, és probable que aquest cop també s’atreveixi a trencar els codis de la cerimònia amb algun cop d’efecte. Des de la selfie d’Ellen DeGeneres, els Oscars són més recordats pels seus mems que pels acudits i Rock n’és conscient. “Sé que només m’han triat perquè l’Ellen va dir que no -va admetre fa mesos-. Ho va fer tan bé que els seus Oscars són ara el nou estàndard”.

Les bromes de l'actor en edicions anteriors de la gala

  • “Els únics que actuen als Oscars són els perdedors. L’any que Halle Berry va guanyar, Nicole Kidman somreia tant que hauria d’haver-se endut un Emmy per la seva actuació als Oscars"
  • “Bush és un geni. Quan va arribar al càrrec teníem superàvit. Ara, 70 bilions de deute.Imagina que treballes en una botiga i quan tanques la caixa et falten 70 bilions. Algú com jo tindria problemes. Bush, no”
  • “A Michael Moore no l’han nominat per ‘Fahrenheit 9/11’. Ara mateix està pensant:«Hauria d’haver fet ‘Supersize me’. Ja he fet el treball de camp!»”
  • “En un film d’animació, els blancs posen la veu del príncep d’Aràbia. Els negres, la del burro o la zebra”
  • “Jude Law surt en totes les pel·lícules que veig. Fa de gai, d’hetero, d’americà, de britànic... L’any que ve serà Kareem Abdul-Jabbar”

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT