Cultura 18/08/2011

De per què els autèntics artistes són els futbolistes i els toreros

Santi Fondevila
2 min

L'administració pública és sempre una font de sorpreses, quan no és una font d'ensurts. I de vegades és possible que respongui a preguntes complexes com: qui és artista? Ja fa uns anys que per obra i gràcia del govern de José Maria Aznar es va declarar el futbol matèria d'interès nacional, però el que no sabíem i hem descobert una d'aquestes plàcides nits d'estiu viatjant per la xarxa és que els entrenadors i els jugadors de futbol són artistes. I no per malabaristes. Mourinho, artista! És així: en l'impost d'activitats econòmiques figuren en l'apartat d'activitats artístiques. Molts de vostès ja sospitaven que la manera de tocar la pilota de Messi és sublim i, per tant, art. I ell, un artista.

És obvi que les ments funcionarials redactores de la llista tenien molt present el caràcter d'espectacle del futbol, per no parlar de la seva proximitat amb l'art, reivindicada per legions de radiofonistes i periodistes. Hisenda capdavantera. La clarividència va més lluny ja que també els jugadors de bàsquet, d'handbol i de tenis, ciclistes, pilots de moto, boxejadors i els que fan lluita grecoromana estan en l'apartat d'activitats artístiques. El criteri és discutible però no hi ha dubte que és un criteri agosarat que respon al funcionament del món actual tot i que hi trobem a faltar els pilots de Fórmula 1 (la llista és de fa uns anys), els billaristes i els atletes que van al sac comú d'"altres activitats relacionades amb l'esport". El que segur que és més discutible és que hi figurin els àrbitres d'espectacles esportius. Guruceta artista! I candidat a l'Oscar.

Que la llista té una marcat aire espanyol ho fa el so de trompetes dels últims que cita, els toreros, que ara depenen del ministeri de Cultura, i on figuren també els membres de quadrilles còmiques i semblants. O sia, el torero bomber. Filant prim, Hisenda distingeix entre els caps de quadrilla i la resta de personal. Compte, que als pintors, escultors, ceramistes i artesans se'ls posa en el quadre de professionals liberals de la secció segona. No em negaran que s'ha de ser optimista per dir que fer escultures és una activitat econòmica.

Deixem-nos de bajanades, queda molt clar qui són els autèntics artistes en aquesta clivellada societat i per qui no ho cregui ho podem posar a votació entre els 7,5 milions de televidents que van veure el partit d'anada de la Supercopa.

stats