Cultura 10/01/2016

De què parlarem el 2016?

Jordi Nopca / Xavi Serra / Antoni Ribas Tur / Laura Serra
6 min
01. Si es localitza la tomba de Nefertiti, la descoberta serà un dels grans fets culturals de l’any. 02. La Beckett es trasllada al Poblenou.  03. Pere Portabella.  04. Manel publiquen disc a la primavera.  05. Miguel de Cervantes.

BarcelonaEl 2016 serà l’any que s’abaixarà l’IVA cultural. Tots els partits polítics s’hi han compromès: caldrà veure si la reducció és notable i passarà del 21% actual al 10%. Un altre tema pendent i molt reivindicat és la nova llei de mecenatge, un dels projectes que haurà de posar en marxa el nou govern central, sigui del color que sigui. Els canvis tant en l’IVA cultural com en la llei de mecenatge podrien donar l’impuls definitiu a la recuperació del sector cultural, sempre que els indicadors econòmics confirmin que el país ha deixat enrere la recessió i el consum comenci a créixer.

MÚSICA

Manel El quartet barceloní publicarà disc nou a la primavera: arribarà tres anys després d’ Atletes, baixin de l’escenari. També publicaran disc nou altres grups catalans com Love of Lesbian, Mazoni, Quimi Portet i Joana Serrat.

Adele La cantant anglesa visitarà Barcelona el 24 i 25 de maig: les entrades per als dos concerts al Palau Sant Jordi es van esgotar en qüestió d’hores. El 2016 també ens visitaran The Cure, Coldplay i New Order. Entre els retorns discogràfics internacionals hi ha els de Violent Femmes, Elton John, Red Hot Chili Peppers, Rihanna i Kanye West.

Enric Granados Creador de l’escola catalana moderna de piano, Granados va morir el 24 de març del 1916 en el naufragi de la nau Sussex, al canal de la Mànega, torpedinada per l’armada alemanya en plena Primera Guerra Mundial. L’Any Granados commemorarà la seva desaparició amb diverses activitats.

Freddie Mercury El 24 de novembre del 2016 farà 25 anys de la mort del carismàtic cantant del grup de rock Queen. Mercury va morir amb 45 anys víctima de la sida.

Música en directe L’Heliogàbal ha iniciat una campanya per aconseguir socis i demostrar que la sala té suport, després d’anunciar per Twitter que s’hi han fet cinc inspeccions en vint dies, inclosa la nit de Cap d’Any. L’Ajuntament ha anunciat que vol resoldre el cas dels locals de música en directe i adaptar la normativa.

Guns N’ Roses La formació original del grup nord-americà oferirà com a mínim dos concerts, a Las Vegas i al festival Coachella. Els seguidors d’Axl Rose, Slash, Duff McKagan i Izzy Stradlin s’hauran de gratar les butxaques per veure’ls: les entrades costaran uns 230 euros.

CINEMA

Pere Portabella Al febrer, el Festival de Rotterdam dedicarà una retrospectiva a l’Escola de Barcelona i a Pere Portabella. A més, estrenarà el documental Informe general II. El nou rapte d’Europa, centrat en el procés independentista.

Incerta glòria Agustí Villaronga rodarà el 2016 l’adaptació al cinema de la novel·la de Joan Sales amb Marcel Borràs, Oriol Pla, Núria Prims i Bruna Cusí en el repartiment. El projecte es podria convertir en el nou Pa negre.

Star Trek El 2016 es compleix el 50è aniversari de Star Trek i, per celebrar-ho, s’estrenarà Star Trek: Más allá. Al setembre, el Festival de Sitges li dedicarà un homenatge.

Kirk Douglas Una de les últimes llegendes vives de Hollywood, Kirk Douglas, farà 100 anys aquest desembre. La Filmoteca de Catalunya en celebrarà l’aniversari amb una gran retrospectiva.

Taxa audiovisual El 2016 s’ha de resoldre la impugnació de la taxa de la Generalitat a les operadores d’internet que ha de servir per finançar el cinema. També es parlarà del frau per la compra d’entrades d’alguns productors, l’últim gran escàndol del món del cinema.

Superherois Batman, Superman, Capità Amèrica, Iron Man, Deadpool, Doctor Strange... La cartellera del 2016 viurà una veritable invasió superheroica que pot posar a prova la paciència del públic.

ART

Nefertiti Les obres arqueològiques a la tomba de Tutankhamon han de confirmar si hi ha amagades en una sala adjacent les restes de la reina Nefertiti. En cas que la resposta fos afirmativa, es tractaria, probablement, de la descoberta més important de l’any.

El Barroc Pepe Serra i el seu equip continuen amb la reformulació del relat històric del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Fa dos anys van inaugurar una nova presentació de la col·lecció d’art dels segles XIX i XX i enguany obrirà les portes la nova exposició permanent d’art del Renaixement i el Barroc. Promet sorpreses.

Biennal de Venècia Enguany la Biennal és d’arquitectura -se’n celebra la 15a edició- i Catalunya hi tornarà a participar com a part dels eventi collaterali amb Aftermath_conseqüències, un projecte del cineasta Isaki Lacuesta i els arquitectes Jaume Prat i Jelena Prokopljevic sobre els edificis viscuts i no com apareixen a les publicacions especialitzades.

Tate Modern L’ampliació de la Tate Modern havia d’estar llesta per als Jocs Olímpics de Londres, però finalment obrirà les portes el 30 de juny amb una nova presentació dels fons del museu. La Tate guanya més de 20.000 metres quadrats per a exposicions: els autors del projecte tornen a ser Jacques Herzog i Pierre de Meuron, que ja s’havien ocupat de la remodelació de la central elèctrica de Bankside.

Ramon Casas El Museu Maricel de Sitges, el Museu del Modernisme, el Cercle del Liceu i Món Sant Benet són algunes de les institucions que acolliran les exposicions commemoratives del 150è aniversari del naixement de Ramon Casas. La comissària de l’Any Ramon Casas és Vinyet Panyella.

L’Ermitage El desembarcament del gegant rus a Barcelona amb una sucursal dirigida per Jorge Wagensberg remourà, sens dubte, el panorama barceloní. L’encaix del nou museu amb la resta de centres de la ciutat, que no tenen una marca internacional tan potent, és delicat. També suposarà un canvi urbanístic, malgrat que encara no se sap on tindrà la seu exactament. S’especula que podria ser en un edifici de nova construcció al Port Vell, en comptes del de la Duana.

COMMEMORACIONS

La Caputxinada L’assemblea constitutiva del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona -en què van participar més de 450 professors i intel·lectuals- va acabar amb el setge i posterior assalt policial del convent dels Caputxins de Sarrià, on es feia la reunió. El 9 de març en farà 50 anys.

1 de juliol del 1916 L’entrada en vigor de la llei seca als Estats Units va comportar un augment del crim organitzat -és l’època d’esplendor d’Al Capone- i es va allargar fins al crac econòmic del 1929.

18 de juliol del 1936 La Guerra Civil espanyola va esclatar a mitjans de juliol del 1936. El 2016 es commemoren 80 anys de l’alçament militar de generals com Franco, Queipo de Llano i Mola.

Marxa de la llibertat L’estiu del 1976 es van celebrar un conjunt d’accions no violentes que reivindicaven l’amnistia, les llibertats bàsiques i la recuperació de l’Estatut d’Autonomia català.

LLIBRES

Grans retorns Entre els escriptors de qui arribaran nous llibres hi ha John Irving, Mario Vargas Llosa, Don DeLillo, Sílvia Alcàntara, Jean Echenoz i Sofi Oksanen.

Efemèrides il·lustres El 2016 es commemoren 400 anys de la mort de Miguel de Cervantes, un esdeveniment que anirà acompanyat d’una llarga llista d’homenatges i de publicacions, entre les quals la biografia de Jordi Gracia. També farà 100 anys de la mort de Henry James i mig segle de la desaparició de Víctor Català.

Nous segells: Catedral i Rata Enciclopèdia Catalana aposta per la ficció per a adults a través dels nous segells Catedral i Rata, on apareixeran novel·les de Jonas Jonasson, Flavia Company i Jair Dominguez.

L’últim any d’Herralde El fundador d’Anagrama encara l’últim any com a director general de l’editorial -participada per Feltrinelli-, tot i que el 2017 hi continuarà col·laborant intensament al costat de Silvia Sesé.

ARTS ESCÈNIQUES

Sala Beckett El bressol de la nova dramatúrgia catalana es traslladarà a l’estiu de Gràcia al Poblenou. La nova seu de la Sala Beckett a l’antiga cooperativa Pau i Justícia no serà l’ambiciosa Casa dels Autors que estava projectada -no hi ha ni temps ni, encara menys, pressupost- però solucionarà el termini que plantejava un vell litigi immobiliari.

Àngel Guimerà El mes que plega veles el vaixell de Mar i cel, el Teatre Nacional inicia el programa centrat a reivindicar un altre Guimerà, un home en contradicció amb el pensament de la seva època. Maria Rosa a la Sala Gran, dirigida per Carlota Subirós, és el plat més visible d’un menú que inclou una exposició al TNC, un concert, un cicle de conferències i un altre de cinema a la Filmoteca.

Festival Grec El concurs per escollir nou director -que substitueixi Ramon Simó- revelarà quin enfocament voldrà donar el nou consistori al festival d’estiu de Barcelona. Un enigma encara indesxifrable per la dispersió apuntada en el debat obert. Més direccions obertes: el Mercat de les Flors i el Teatre Romea.

Shakespeare Els 400 anys de la mort del dramaturg més gran de tots els temps marcarà l’any internacional en les arts escèniques. Shakespeare400 recull els actes, exposicions i obres que es faran per commemorar-los: de les dues produccions de la Royal Shakespeare Company a la remescla reial d’Ivo van Hove. A casa nostra, el Hamlet de Pol López i Pau Carrió promet.

El Canal Quatre anys després de la inauguració, el Centre d’Arts Escèniques de Girona-Salt, a l’antiga fàbrica Coma Cros, segueix mort. En el procés de trobar un director artístic, les administracions han infrautilitzat un equipament nou que va costar 2,7 milions (un 60% de fons europeus) i que hauria de ressuscitar.

stats