Cultura
Cultura 08/11/2011

Un diari xinès qüestiona les donacions que Ai Weiwei rep dels seus seguidors

Global Times acusa l'artista de recaptació il·legal de fons. L'artista afirma que tornarà els préstecs que els seguidors li han fet arribar per pagar els 2,4 milions d'impostos

Ara
1 min

L'artista i dissident xinès Ai Weiwei encara no ha decidit si pagarà els 2,4 milions de dòlars de "multa" per la suposada evasió d'impostos de què se l'acusa o si iniciarà de nou la batalla legal.

Mentrestant, els seguidors de l'artista continuen defensant que l'acusació contra Weiwei forma part d'una maniobra per silenciar els opositors al règim. Una altra mostra de suport és que en quatre dies més de 20.000 persones han reunit 945.000 dòlars per l'artista, a través internet, per correu ordinari o amb avions fets de bitllets, que han fet voleiar prop de la casa de l'artista, al nord-est de Pequín.

Segons l'edició anglesa del diari Global Times, "alguns experts han apuntat que podria tractar-se d'un cas de recaptació il·legal de fons". L'artista es va encarregar de matisar que no accepta donacions sinó préstecs i que en un futur retornarà els diners als seus seguidors, com apunta The Guardian.

"Encara dubto", explicava l'artista en una entrevista a Reuters. "L'altra nit vaig dir-me: no pagaré res –afegia Weiwei–. Malgrat haver rebut tot tipus de suport la policia va dir-me: encara tens intenció de pagar, això implica que admets el teu delicte".

Weiwei disposa dels 8 milions de iuans que hauria de pagar inicialment perquè es revisés el procés contra Fake Designs, l'empresa registrada a nom de la seva dona que gestionava els comptes de Weiwei; les autoritats assenyalaven l'artista com "la persona que controlava" la firma. El dubte també és si Weiwei serà capaç de reprovar les acusacions d'evasió fiscal perquè la policia va confiscar els documents de la companyia poc després de detenir l'artista.

stats