El repte de crear un espai per al mètode d'innovació de Ferran Adrià al lloc somiat dels RCR

El taller d'estiu dels RCR inclourà un exercici de dissenyar un Espai Sàpiens a La Vila

La Vila, el lloc somiat dels RCR a la Vall de Bianya, tornarà a ser un dels protagonistes d’aquesta edició del taller d’estiu dels arquitectes d’Olot. Després que fa uns anys els estudiants imaginessin com un reguitzell d’habitacles podien encaixar en el lloc, ara projectaran un espai per estudiar el mètode d’innovació Sàpiens de Ferran Adrià, un material de treball l’interactiu del qual serà desenvolupat per l’ARA i elBullifoundation. “Trobàvem interessant fer un exercici d’aproximació a dues maneres de comprendre”, explica Rafael Aranda. “El Ferran l’entén des del coneixement –explica–, des d'absorbir molt coneixement, i nosaltres intentem que la comprensió estigui molt basada en l’experiència viscuda”. Per a Vilalta, hi ha una “complementarietat” amb Adrià que li sembla molt interessant i es plantegen un espai que reflecteixi les idees de la comprensió que Adrià bolca en els seus llibres. “El Ferran ha arribat molt lluny d’una manera molt intuïtiva, i ara està intentant descobrir el mètode que permeti a altres arribar on ell va arribar”, diu Carme Pigem. “El coneixement no el volem transmetre a partir del que hem fet sinó que tu mateix, a partir de les teves particularitats i essències, trobis el teu propi camí”, matisa Vilalta.

L’Espai Sàpiens de La Vila forma part dels processos de recerca i les reflexions per definir quins edificis podria haver-hi en el futur. “A La Vila estem en un moment molt obert, posant les bases d’una obertura transversal del projecte més enllà de l’arquitectura”, explica Ramon Vilalta. “Treballem amb la gent del país que ens és més pròxima i tenim la voluntat que sigui més àmplia i oberta en els pròxims anys”, explica. Els RCR i Ferran Adrià són “d’un mateix temps”, com diu Aranda, perquè tots van néixer en els mateixos anys. “Quan vam inaugurar el restaurant de Les Cols fa prop de 20 anys va venir, i no ens coneixíem –recorda–, i al llarg d’aquests més de 30 anys hem anat tenint moments i trobades, i el 2014 ell i el seu germà Albert ens van venir a buscar per fer el restaurant Enigma i va ser quan vam tenir aquesta relació més pròxima”. Ferran Adrià va ser un dels conferenciants de l'edició passada del taller d’estiu.