Cultura 04/12/2014

Les representacions escèniques i musicals a Catalunya creixen un 39%

L'aportació del departament de Cultura al Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals passa d'1,54 a 2,04 milions d'euros

Ara
2 min
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

BarcelonaDesprés d'uns anys de progressiva disminució de 'bolos' al territori, la situació "s'està recuperant", segons ha explicat aquest dijous el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Aquesta és una de les conclusions de les dades referides al 2014 del Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals (SPEEM), la xarxa d'entitats titulars d'equipaments escènics i musicals participats per la Generalitat i els ens locals que promouen programacions escèniques i musicals. La percepció de Mascarell està avalada per un creixement del 39% en el número de representacions respecte a les del 2013. Al llarg del 2014, i sempre en l'àmbit de l'SPEEM, hi hagut 2.715 representacions, 759 més que al 2013. L'aportació de la Generalitat també ha crescut, i ha passat d'1,53 a 2,04 milions d'euros.

Conceptes claus del Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals

Un dels objectiu de l'SPEEM és garantir la presència equilibrada de l'activitat escènica i musical professional al territori. Actualment hi ha adherides al sistema 141 entitats amb els seus equipaments, repartides en diferents tipologies: espais escènics i musicals bàsics, equipaments multifuncionals, centres de producció territorial i equipaments de caràcter singular (el TNC, el Palau de la Música, L'Auditori, el Teatre Lliure, el Liceu i el Mercat de les Flors).

La subvenció varia en funció de la tipologia de l'equipament: hi ha subvencions a l'espectacle, convenis amb els equipaments i contractes programes de caràcter estructural.

El suport global del conjunt d'administracions no superarà en cap cas el 55% de l'import subvencionable de cada activitat contractada. I en el cas dels equipaments més petits, no se subvencionarà mai una activitat que tingui un cost superior als 8.000 euros + IVA.

El circ i la dansa compten amb un suport addicional perquè "són disciplines artístiques que ho tenen més difícil per ser contractades", segons explica Jordi Sellas, director de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).

El període de sol·licitud de subvencions està obert durant tot l'any. La previsió del departament de Cultura és augmentar l'aportació a l'SPEEM, que al 2015 podria arribar als 2,25 milions d'euros. A més a més, la Diputació de Barcelona n'aportarà 970.000 euros.

Queden fora de les subvencions de l'SPEEM les activitats que ja hagin rebut un ajut de la Generalitat i/o la Diputació de Barcelona per a la mateixa finalitat, les que formin part d'altres circuits o xarxes existents, les que formin part del programa de la festa major (exceptuant les arts de carrer) i els espectacles que la comissió assessora consideri no professionals. Segons Mascarell, l'objectiu és prioritzar "la programació estable", perquè "és la que garanteix la continuïtat"

stats