Cultura 02/07/2019

Els tres soldats republicans de Vilanova de Meià són enterrats sense nom

Les restes van ser recuperades l'estiu del 2017 gràcies als treballs d'excavació del Pla de Fosses

Ara
2 min
La consellera de Justícia davant el nínxol on s'han enterrat els cossos dels soldats

Vilanova de MeiàEls tres soldats republicans recuperats al municipi de Vilanova de Meià han sigut enterrats aquest matí al cementiri municipal. Els cossos, que van ser recuperats l'estiu del 2017 gràcies als treballs d'excavació que es duien a terme prop de Vilanova de Meià, han sigut enterrats avui, més de 80 anys després de la seva mort. Els treballs d'excavació es van portar a terme a la zona de Rams, dins del municipi de Vilanova de Meià, en una zona on hi havia constància de l'existència de trinxeres de la Guerra Civil. L'acte ha estat presidit per la consellera de Justícia, Ester Capella, i l'alcalde de Vilanova de Meià, Xavier Terré.

Les restes han sigut enterrades, sense nom, en un nínxol del cementiri municipal de Vilanova de Meià. Els tres homes no han pogut ser identificats i, per tant, segons la llei de fosses, havien de ser inhumades al cementiri corresponent al terme municipal on es van trobar. L'ADN de les restes òssies no ha coincidit amb cap de les mostres genètiques dels familiars de les víctimes recollides dins el programa d'identificació genètica.

Els tres soldats haurien mort durant l'entrada dels rebels a Vilanova de Meià a finals del 1938. El poble noguerenc va ser un punt important de la resistència republicana, situat entre els fronts del Pallars i el front del Segre. A Catalunya hi ha 517 fosses localitzades i se n’han obert 42, 17 de les quals l’últim any i mig, a partir del Pla de Fosses. Només s'han pogut identificar cinc persones: Elio Ziglioli, de la fossa de Castellar del Vallès, i Leandro Preixens, Ramon Jové, Maria Teresa Mir i Josep Moles, de la fossa del Soleràs. En cas d’identificació, el Govern retorna les restes a les famílies.

stats