Música
Cultura 17/10/2011

Els hereus retiren el llegat de Miguel Hernández de l'Arxiu d'Elx

L'Ajuntament del PP revoca, per culpa de la crisi, el conveni que havien signat els hereus amb l'anterior alcalde socialista i que obligava a pagar 3 milions d'euros per mantenir el llegat fins al 2030

Acn
2 min

ElxEls hereus del poeta Miguel Hernández s'han presentat aquest dilluns al matí a l'Arxiu municipal d'Elx (Baix Vinalopó) per retirar el llegat del seu familiar i endur-se'l a una caixa forta, segons han confirmat fonts municipals a l'ACN. Aquest dilluns finalitzava el termini donat pels familiars perquè l'Ajuntament retornés els documents després que la nova corporació municipal revoqués el conveni de conservació signat per l'anterior alcalde i pel qual s'havien de pagar 3 milions per mantenir-lo fins al 2030. Fonts municipals han indicat que la situació econòmica impedia fer front al pagament. L'arxiu del poeta es conservava a Elx des de feia 27 anys i inclou correspondència i documents personals.

L'acord per a la conservació de l'arxiu de Miguel Hernández es va tancar l'any 2010 per decisió de l'aleshores alcalde d'Elx, el socialista Alejandro Soler, i va comptar amb un fort rebuig de l'oposició popular, segons han indicat fonts municipals.

L'acord permetia que l'Arxiu Municipal d'Elx conservés els documents del poeta durant 20 anys més per un import que ascendia a 3 milions d'euros, segons el consistori. La família sosté que ells havien de rebre 1,6 milions, 84.000 euros a l'any, per drets d'imatge i per l'ús dels documents, i que la resta del pressupost és per conservar l'arxiu. La nova corporació municipal, dirigida per la popular Mercedes Alonso, va decidir revocar aquest acord a causa de la situació econòmica, cosa per la qual la família va decidir obrir un termini de 10 dies perquè el consistori retornés els documents. El termini s'exhauria aquest dilluns.

A primera hora d'aquest matí, la nora del poeta, Lucía Izquierdo, i la seva filla María José Hernández, han revisat les més de 250 caixes que inclouen uns 5.000 documents, principalment correspondència i objectes personals. Els familiars han anunciat que s'endurien el llegat a una caixa forta després de 27 anys de custòdia municipal.

Des de la seva arribada al poder per primera vegada en la història del municipi després de gairebé 30 anys de governs socialistes, el nou govern del PP ha dut a terme algunes mesures que han estat acompanyades de polèmica. Una de les primeres decisions va ser la de castellanitzar alguns noms d'edificis públics com el Gran Teatre d'Elx (Gran Teatro de Elche). El jardí Dolores Ibarruri 'Passionària' va esdevenir plaça de la República Argentina mentre que el nou consistori dedicava una avinguda a un dels alcaldes franquistes de la ciutat.

stats