Cultura 30/12/2017

Riccardo Muti vol fer somiar el món amb la música de Strauss al Concert d'Any Nou

És la cinquena vegada que el director italià dirigeix la Filharmònica de Viena

Ara
2 min
Riccardo Muti

BarcelonaCom cada 1 de gener, des de fa 78 anys, la Filharmònica de Viena farà sonar els valsos, les polques i les marxes de la família Strauss. L'encarregat de dirigir l'orquestra serà el director napolità Riccardo Muti (Nàpols, 1941): "El missatge de la música dels Strauss és el més important. La música aporta tots els bons sentiments. El món somia durant un dia [amb aquesta música]", va dir Muti quan va presentar el programa del concert. "Aquesta és la fascinació i la màgia d'aquest concert", va afegir.

Serà la cinquena vegada que Muti s'adreça al públic des de la Sala Daurada del Musikverein. Ja va dirigir l'orquestra vienesa el 1993, 1997, 2000 i 2004. L'esdeveniment serà retransmès a 95 països, amb una audiència potencial d'uns mil milions d'espectadors. "L'humor, la tristesa i la nostàlgia, hi és tot en la música. Hem de donar al món bellesa. Tots sabem com necessita el món bellesa i valors positius", va assegurar Muti.

Obres habituals i novetats

Entre les peces que dirigirà Muti hi ha nou obres habituals i set novetats. Entre altres obres, la Filharmònica de Viena tocarà valsos molt coneguts com 'Contes dels boscos de Viena' i 'Roses del Sud', que anirà acompanyat de deu solistes del ballet de la Staatsoper de Viena i 'En el bell Danubi blau'. Hi haurà compositors debutants com Alphons Czibulka. Per a Muti, el vals és una música molt adequada per sentir el primer dia de l'any: "Té la nostàlgia i la melancolia característica del final de l'Imperi. Per això entra amb naturalitat a les cases, ja que encaixa perfectament amb l'atmosfera del matí del primer de gener; hi ha esperança per allò que ha de venir, però també nostàlgia per allò que se n'ha anat". Aquesta edició commemora el centenari del final de l'Imperi Austrohongarès.

stats