MÚSICA
Cultura 13/07/2011

Un melòman que robava documents sobre cant coral, a la presó

L'home, de 63 anys, arrencava les pàgines que li interessaven de documents del segle XIX de l'Arxiu de Barcelona i altres biblioteques, i els substituïa per fotocòpies. Tenia un arsenal de documentació arxivada a casa seva

Efe
2 min

BARCELONAUn aficionat a la història de la música ha acceptat una condemna de dos anys i mig de presó per haver robat de l'Arxiu Històric de Barcelona i d'altres biblioteques de la ciutat documents i publicacions relacionats amb el cant coral i Josep Anselm Clavé, la majoria del segle XIX. L'home, de 63 anys i sense antecedents, ha acceptat una pena que en principi implicarà el seu ingrés a la presó, per un delicte continuat de furt i un altre de danys sobre el patrimoni històric. També haurà de pagar una multa de 3.240 euros i diverses indemnitzacions que sumen 113.845 euros a l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i la Biblioteca Arús pels danys causats en el seu patrimoni, encara que els perits troben "incalculable" el valor dels documents sostrets.

L'any 2006, l'home va ser sorprès per un altre usuari de l'Arxiu de Barcelona quan arrencava diverses pàgines d'una publicació, que el director li va fer retornar. Tres dies després, l'acusat va deixar a la recepció de l'Arxiu una caixa amb 76 exemplars de publicacions periòdiques de la segona meitat del segle XIX, així com una carta signada per ell en la qual demanava disculpes. Alertades pels responsables d'aquesta biblioteca, altres institucions amb fons bibliogràfics relacionats amb el cant coral van constatar que faltaven originals als seus arxius. Quan es va registrar el domicili de l'acusat, es van trobar multitud de carpetes i arxivadors que incloïen llibres de partitures, fotografies, cartells d'anuncis, diaris i revistes relacionades amb el cant coral procedents de les esmentades biblioteques.

L'home arrencava els fulls dels documents que li interessaven –a vegades amb un cúter– i, després d'amagar-los en una carpeta que portava, substituïa els originals per fotocòpies. Els perits designats en la causa van concloure que, des del punt de vista econòmic, el valor dels documents sostrets és incalculable, encara que van xifrar en 113.845 euros les despeses de la seva restauració.

stats