BACARDI Y LA LARGA LUCHA POR CUBA, TOM GJELTEN, PRINCIPAL DE LOS LIBROS 476 PÀG. / 28 €
Cultura 28/12/2011

Quan el rom és història

Jaume Claret
2 min

La majoria dels nostres pobles costaners es vanten dels seus indians. Aquells emigrants sense ni cinc a la butxaca que van anar a fer les Amèriques i tornaren, al cap dels anys, amb barret i fortuna i ganes de lluir-la. Per cadascun d'aquests n'hi ha molts que no en van fer o que, al marge de la seva sort, no van tornar a casa nostra. Entre ells, la família sitgetana dels Bacardí.

Convertida en l'actualitat en una gran multinacional, Bacardí va encarregar al periodista nord-americà Tom Gjelten, especialista en conflictes de Centreamèrica i l'ex-Iugoslàvia, l'elaboració d'una història que lligués fermament l'empresa amb Cuba. No es tractava de cap exigència inassumible: per bé o per mal, les dues històries estan estretament vinculades.

La tria de l'autor atorga força dinamisme a un relat que cobreix 150 anys d'història cubana i empresarial. La torna és una certa inconsistència bibliogràfica i algunes errades, especialment sobre el període colonial i la metròpoli espanyola. A més, certes afirmacions, malgrat l'ampolla cortesia dels editors, grinyolen excessivament, com quan Gjelten intenta justificar la coherència dels Barcadí en participar del moviment antiespanyol i alhora optar a ser proveïdors de la Corona.

Tot i ser un llibre d'encàrrec, conté aportacions rellevants i ofereix un relat atraient. Més enllà de l'interès local sobre les connexions catalano-cubanes o l'interès etílic sobre els secrets del daiquiri i el mojito, el més sucós són les revelacions sobre la gran imbricació política d'aquests empresaris d'origen català.

Des de les simpaties de la segona generació Bacardí pel moviment independentista cubà, passant per l'oposició activa al règim de Fulgencio Batista, i fins al suport inicial a Fidel Castro. Sens dubte, aquest darrer període és el més sorprenent, ja que ens descobreix com una de les famílies actualment més anticastristes van ser, abans del gir polític, dels pocs grups empresarials que van donar suport públicament a la revolució. De fet, i malgrat les seves bases a Puerto Rico, la publicació del llibre evidencia que els Bacardí segueixen disposats a jugar un paper actiu en el futur polític cubà.

stats