Cinema
Cultura 30/01/2011

Un drama romàntic i la crònica d'un suïcidi assistit, els millors films de Sundance

'Like crazy' i 'How to die in Oregon' s'han endut els reconeixements del jurat del festival de cinema independent

Efe
2 min
Drake Doremus rep el premi per 'Like crazy'

Los AngelesLike crazy i How to die in Oregon han estat les dues pel·lícules guardonades amb els premis del jurat al Festival de Sundance, que s'han entregat aquesta nit a Utah.

El drama romàntic dirigit per Drake Doremus s'ha endut el premi de millor pel·lícula i ha rebut també el premi especial del jurat pel seu director. Like crazy és la història d'una parella (ella, protagonitzada per Felicity Jones, americana, i ell, Anton Yelchi, britànic) que s'enamoren per primera vegada i afronten el repte d'una relació a distància forçada per l'estatus migratori de la dona. En paraules de Doremus en acceptar el premi, "és una pel·lícula d'amor, l'amor que mai mor i és amb tu la resta de la teva vida". La cinta ja va ser adquirida a l'inici del festival per Paramount Pictures per 4 milions de dòlars.

El documental guanyador ha estat una de les sensacions del Festival de Sundance. How to die in Oregon s'apropa a la vida de malalts terminals que volen una mort digna –un dels testimonis és una dona a punt de morir–i recull la història de l'estat d'Oregon, el primer en legalitzar el suïcidi assistit per metges el 1994.

El premi del públic se l'han endut Buck, un documental sobre el cowboy que va inspirar L'home que xiuxiuejava als cavalls, i Circumstance, que mostra les dificultats amb què topa una adolescent lesbiana a l'Iran. La directora, Maryam Keshavarh, ha explicat al recollir el premi que "tothom ha fet molt per tirar la pel·lícula endavant perquè créiem en la història, en els drets humans i en l'expressió artística".

El jurat de Sundace ha apostat per Happy, happy com a millor pel·lícula estrangera, mentre que Hell and back again, una mirada al conflicte d'Afganistan a través dels ulls d'un soldat americà, ha estat reconeguda amb el premi de millor documental estranger.

La 27a edició de Sundance, el festival de cinema creat el 1981 per Robert Redford, es clausura avui. Per a John Cooper, director del festival, "l'èxit de Sundance es pot medir en termes d'assistència i de compres, però finalment es tracta de les pel·lícules en sí. Han estat ben rebudes? Han arribat prou a l'audiència com per tenir vida més enllà d'aquests deu dies? Aquest any la resposta és un poderós sí".

stats