Música
Cultura 28/03/2015

La rumba catalana vol ser Patrimoni Cultural i Immaterial de la Unesco

El procés, que pot trigar anys a fer-se realitat, també té la intenció de fer més visible el gènere, reivindicar el seu caràcter transfronterer i aconseguir suport institucional

Acn
1 min
Peret Reyes i Tato / ACN

BarcelonaSumar-se al llistat del qual ja formen part els castells i el flamenc com a Patrimoni Cultural i Immaterial de la Unesco. Aquest és l'objectiu d'una iniciativa que s'ha presentat aquest dissabte en el marc de la Setmana de la Rumba Catalana per tal que aquest gènere obtingui aquest reconeixement. L'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) ha acollit aquest dissabte una taula rodona on s'han començat a traçar les estratègies per a una futura candidatura, que pot trigar anys a fer-se realitat. Tanmateix, un dels aspectes que més valoren els impulsors és aconseguir que el procés adquireixi un caràcter "inclusiu" i "transfronterer", ja que també estarien implicats els grups rumbers de França i la Catalunya Nord.

David Coll, director de l'Escola de Música Moderna de Girona i impulsor de la Setmana de la Rumba Catalana, afirma que la iniciativa "vol articular un consens de la societat civil, les institucions, les indústries culturals i el món acadèmic". "Volem influir en l'agenda cultural i educativa a tots dos costats de la frontera", ha assenyalat. De moment, la candidatura de la rumba ja compta amb el suport del ministeri de Cultura francès i l'interès del Govern. "És l'únic estil musical sorgit al carrer al segle XX a Europa", ha reivindicat 'Sicus' Carbonell, cantant i productor del grup Sabor de Gràcia, que ha dit que la rumba "s'ha de fomentar i mimar". "Cal treure els estereotips, no és un pal del flamenc, és un gènere", ha defensat.

Al final de la sessió, en

stats