Música
Cultura 08/10/2020

Les sales de concerts diuen que el Govern hauria d'haver actuat "més ràpid i més clar"

Demanen una "llicència temporal covid" als ajuntaments que xoca amb les restriccions actuals

Ara
2 min
Els Catarres són un dels grups que s'han desvinculat del concert als terrats

BarcelonaLa gerent de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), Carmen Zapata, ha criticat que el Govern "hauria d'haver treballat amb més profunditat", i que "hauria d'haver estat més ràpid i més clar" en l'intent de revertir l'efecte de la pandèmia sobre els concerts a les sales, segons recull l'ACN. Zapata ho ha dit després que el departament de Salut hagi decidit congelar la reobertura de l'oci nocturn després d'haver constatat que l'índex de rebrot ha pujat. Zapata ha criticat que la normativa tenia "un redactat molt poc clar", i que fins i tot "era una mica caòtic". Al seu parer, "han trigat massa temps a equiparar les sales de concerts, que tenen una activitat cultural, amb el cinema i el teatre".

Aquesta tarda, l'ASACC ha emès un comunicat en què planteja una "solució" per poder reobrir, que passaria perquè els ajuntaments concedeixin una "llicència temporal covid" de restauració o sala de música en directe. "A fi i efecte d'intentar trobar solucions per mantenir la programació cultural dels espais de música en directe, demanem a les administracions municipals dotar d'una llicència temporal covid de restauració o sala de música en directe per poder obrir i oferir música en viu en els nostres espais", diuen. Aquesta proposta, però, xoca amb una qüestió administrativa: qui concedeix les llicències és el departament d'Interior. Els ajuntaments poden autoritzar concerts, fires i festivals però no poden contradir la normativa que regula el tancament de l'oci nocturn.

Les sales de concerts se senten agreujades per haver estat incloses en aquesta categoria genèrica –degut al tipus de llicència que tenen majoritàriament de sala de festes amb espectacle- i per això sol·liciten ara als ajuntaments que els en concedeixin de noves temporalment que reconeguin millor l'activitat que duen a terme, i salvar així la restricció genèrica a l'oci nocturn.

"Un error esmenable fàcilment"

L'ASACC considera que "un error que va cometre" el Govern va ser "fer les prohibicions per llicències en comptes de fer-les per activitat", cosa que ha provocat que ara mateix les sales i els bars musicals no puguin obrir, ha criticat. "Aquest error era esmenable molt fàcilment, simplement dient que les sales que acullin concerts s'equiparin al pla sectorial de les arts escèniques. Era molt fàcil de revertir", ha considerat Zapata.

La gerent ha lamentat també que el Govern "ha trigat més d'un mes" a abordar la situació i que s'han trencat les converses "inexplicablement". Després, quan han tornat les converses, "volen donar aquest marge d'incloure les discoteques fins a les tres de la matinada amb cadires i taules", cosa que per a ells "no té cap sentit" perquè les discoteques són per ballar-hi. "¿I qui anirà a una discoteca amb cadires i taules quan la ciutat és plena de terrasses i poden fumar?", ha considerat. Per a ella, "primer haurien d'haver endreçat la part cultural de les sales i després la supervivència de l'oci", que és legítima i respectable.

stats